o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 110-111 (21-22 - nova serija)

Godina XXV januar-sijecanj/februar-veljaca 1999.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Salko Saric
SJECANJE NA STOLAC 1858. GODINE
Austrijski knjizevnik i diplomat Franz von Werner
u sluzbi Otomanskog carstva

Na konjima smo najprije usli u mostarsku dolinu duz obale Neretve. Obale ove glavne hercegovacke rijeke kod starih bijahu poznate zbog perunike koja na njima cesto raste a upotrebljava se za pripravljanje terijaka (lijek protiv trovanja). U dolini uspijevaju stabla jabuka i sljiva ciji se plodovi veoma cijene, zatim dudovi, masline i konacno vinova loza, iz koje se pravi jedno tesko crno vino, slicno dalmatinskim vinima.

Nasa stanica za dorucak zvala se Buna; to da je uopce spominjem stvar je moje pretjerane savjesnosti.

Nakon sto smo prevalili sest sahata jahanja dodjosmo do Stoca (Stolac znaci stolica). Zelena stolacka dolina, drazesna idila u sivom stjenovitom okviru cinila mi se kao zednome nepcu gutljaj sa svjezeg izvora.

Stolac

Moguce je da suprotnost koja je svakako uslov za svako uzivanje i ljepotu, povecava prijateljski izgled pejsaza; kako god bilo, on me tada obuzeo, a sjecanje jos ni danas nije iscezlo iz moga pamcenja.

Planinska Hercegovina opcenito oskudijeva pitoresknim konturama, zasicenim bojama; skrte doline nigdje ne daju znake svjeze pulzirajuceg zivota prirode, svuda dominira monotoni izgled krecnjackih stijena u prljavo bijeloj boji; stice se utisak da se setas po opustjelom groblju prirode. U oazi stolacke doline po prvi put od moga dolaske u Hercegovinu imao sam osjecaj: ovdje je dobro boraviti, pa sam izboru vlastodrzaca u Mostaru mogao dati za pravo, koji su obicavali ovdje uzeti ljetno boraviste.

Gradic - broji otprilike 3000 stanovnika - lezi u uskoj dolini na rijeci Bregavi koja bistro romori. Katkada zaista prijateljske kuce, cija je kamena gradnja ovdje ozivljena bogatijom upotrebom drveta, okruzene su vijencem basci. Na jednoj litici slikovito se uzdize brdska utvda. Ali jos vise od sretnog polozaja, pitoresknog crteza pozadine, bujnog raslinja, ocarao me duh jednostavnog mira koji se sirio dolinom.

Hercegovac
 
Imucno odjeveni stanovnici grada, djeca koja bistro gledaju svijet doprinjeli su da se pomenuta slika upotpuni. Da ne bih radi jedno- stavnih drazi predjela zaboravio njegove prakticno upotrebljive prednosti, ovdje treba spomenuti da se u okolini, jednako kao i u blizini Mostara, nalaze lezista kamenog uglja.

Predvecer sam cuo pjevanje iz pravca rijeke, pjesma se kretala u onom zalovitom recitativu koji karakterizira sve orijentalne napjeve. Rijeci su uzete iz ljubavnih pjesama kojima je bogata stara slavenska literatura.


Rika i mukanje i meketanje stada koja se vracaju kuci, zvucalo je kao harmonicna horska pratnja toj pjesmi. Rogata stoka je bila sitna, cvrsto gradjena, uhranjana, ovce i koze su imale bogato fino runo.

Nas boravak se zavrsio slijedeceg jutra, a nas nocni boravak bio je u cetiri sahata jahanja udaljenom Ljubinju koje se sa svojih 1500 stanovnika isto tako skupilo oko starog kastela, gdje mi je ugodni Stolac zaista nedostajao.

Slijedeceg dana spustili smo se u trebinjsku dolinu, siroku plodnu dolinu koja se isto tako ubraja u oaze u stjenovitoj hercegovackoj pustinji, iako se temeljni opori karakter zemlje nigdje ne moze poricati i u odnosu na pastoralne drazi ni priblizno ne moze uporediti sa Stocem.

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Sead Hasanefendic - Pejzaz sa stablom i ruzicastim oblakom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo