Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Almira Kovachevic'
Boshnjachki institut

”… Adil ulazi u zhivot Bosne kao kljuchna
lichnost njene povijesti. On je, po tome, znak
ne samo proshlosti i smisla postojanja Bosne,
nego i pechat njene buduc'nosti…”
(Muhamed Filipovic')

U srcu Bosne, medju drevnim charshijskim gradjevinama, okupan proljetnom kishom, blista ”safir” Adil-bega Zulfikarpashic'a. Ovaj chudesni plavi dragulj u svojoj jezgri dishe pluc'ima velikog Boshnjaka. U njega je utkana sva dusha bosanska: stare rukopisne zbirke na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, zbirke orijentalnih rukopisa, vrlo stare i vrijedne knjige o historijatu Bosne koje se rijetko mogu pronac'i po bibliotekama u zemlji, periodika, razglednice, kartografske zbirke, dokumenti, bogata arhivska gradja i audio-video materijal do rata. Beg je zaista mislio o svemu.

Boshnjachki institut

Boshnjachki institut

Visoke bijele zidine galerije ukrashene fotografijama oslikavaju zhivot i tradiciju Boshnjaka odajuc'i raskoshnost u stilu. Ovdje toplina zrachi jache od suncheve svjetlosti.

– Dragi bezhe, shta Vas je to navelo da daleko od svoga doma, vishe od pola stoljec'a, sakupljate knjizhice o Bosni?

Slutim da Vash odgovor lezhi u kuc'i knjige koju ste decenijama gradili odani svom entuzijazmu.

Iako je sa suprugom Tatjanom decenije proveo daleko od rodne grude, beg je zhivio za svoju Bosnu i znao da c'e joj se jednom vratiti. I zaista, vratio se.

Ideja o formiranju jedne biblioteke na podruchju Bosne i Hercegovine koja c'e imati monumentalne materijale za istrazhivanje bosanske historije susrela se sa stvarnoshc'u. Pedeset hiljada knjiga chekalo je da stane na police.

Vakuf Adil-bega Zulfikarpashic'a djeluje u Sarajevu od 24. maja 2001. godine. Biblioteka je osavremenjena i privatno je vlasnishtvo ove chuvene begovske porodice. Posebne prostorije u vidu soba, odvojene jedna od druge chine odjele po kojima biblioteka funkcionishe.

Na odjelu bosanske periodike chuvaju se chasopisi bosanske starine: ”Bosanski prijatelj”, ”Sarajevski prijatelj”, ”Biser”, ”Behar”, ”Gajret” i drugi noviji chasopisi.

Odjel ”Bogomila” obuhvata period srednjeg vijeka u Bosni.

Odjel Turska sadrzhi kompletnu gradu Turske, podijeljenu na predmetne odrednice koje se odnose na:religiju, umjetnost, monografski materijal i publikacije iz perioda Osmanskog perioda do danashnje republike. Tu se nalaze i odjeli: ”Islamika”, ”Odjel za rukopise”, ”Bosnika”, ”Balkanika”, ”Jugoslavika”, koja obuhvata sve bivshe republike i ”Odjel poklona”.

Veoma je primjetan ”Odjel poklona”. Ta bogata zbirka sadrzhi donacije privatnika i drugih. Veliki dio gradje Adil-beg i Tatijana su kupili vlastitim novcem.

Njih dvoje su konstantnim radom najvishe doprinijeli da se u Sarajevu oformi jedna ovakva biblioteka.

Ova kulturno-znanstvena institucija kreira pravce svoga djelovanja na bazi permanentnog otvaranja prema javnosti. Ukupan arhivski fond biblioteke koji danas iznosi preko osamdeset hiljada knjiga ukljuchujuc'i i bogatu galerijsku postavu dostupan je nauchnim radnicima i svim istrazhivachima kojima mogu posluzhiti pri izradi odredjene radnje i historijske studije. Korisnici biblioteke u najvec'em broju su studenti, magistranti i doktoranti. Knjige se chitaju u prostranim osvijetljenim chitaonicama, bez participacije, chlanarine i bilo kakvog drugog plac'anja.

Boshnjachki institut je otvoreni tip institucije koji svoju otvorenost temelji na svakodnevnoj dostupnosti svojih prostora predvidjenih za osmishljavanje kulturnih programa, promocija, diskutiranja, okruglih stolova i seminara, izlozhbenih i drugih likovnih aktivnosti. Ovdje su promovisane knjige brojnih autora kao shto su knjige akademika prof. dr. Muhameda Filipovic'a, Irfana Ajanovic'a, hafiza Abdulaha Budimije, Muhameda Hadzhijahic'a zatim docenta Fakulteta politichkih nauka u Sarajevu dr. Envera Demirovic'a, knjiga shvedskog autora Augusta Hajmera, knjiga prof. dr. Dzhevada Karahasana, turskog autora Nedima Gursela, knjiga Nijaza Z. Alispahic'a i brojne druge.

Promovisana je i chetvrta godishnjica postojanja i izlazhenja chasopisa ”Zehra” u organizaciji zhenske edukacione organizacije ”Kewser” koja se desila maja 2005. godine.

U Boshnjachkom institutu proteklih godina odrzhano je nebrojeno mnogo koncerata klasichne muzike domac'ih i stranih umjetnika, izlozhbi fotografija zatim jedna videoprezentacija o bosanskoj kraljevskoj dinastiji Kotromanjic'a, promocija zajednichke poshtanske marke JP BH Poshta i Q Poshta, aukcija i modna revija ”Bosanskih rukotvorina” te mnoshtvo ostalih kulturnih manifestacija koje ukazuju na bogat kulturni sadrzhaj instituta .

Otvorena je i suradnja Boshnjachkog instituta kako sa slichnim institucijama i univerzitetima u zemlji i tako sa institutima i kulturnim organizacijama u inozemstvu.

– Dragi bezhe, kolika snaga lezhi u Vama?

– Ja Vam se zahvaljujem, u ime moje generacije, u ime svih onih koji su krochili u prostorije instituta i buduc'ih koraka koji c'e se kretati u istom pravcu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden