Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 208 (119 - нова серија)

Година XXXII март/ожујак 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Миралем Глуховић
Његовање мостарске севдалинке

Институт севдаха „Фондација Омера Побрића“ – Подружница Мостар

Трећег октобра 2005. год. формиран је – Институт севдаха „Фондације Омера Побрића“ – Подружница Мостар за регију Херцеговина са сједиштем у Потоцима. Тога дана у просторијама Ј.У. Културни центар Мостар – Сјевер окупиле су се севдалије и људи који осјећају севдах у срцу и души да дају подршку иницијативи госп. Миралема Глуховића, Елмедина Балалића-Титија и Салема Сихирлића за формирање овако једне еминентне фондације.

Уз присуство преко 35 учесника скупа и на велико задовољство свих присутних формирана је Подружница Института севдаха „Фондације Омера Побрића“ за Мостар и регију Херцеговина. На скупштини својим присуством велики допринос су дали и гости госп. Авдо Хебиб и Сафет Кафеџић као чланови савјета и госп. Омер Побрић као директор и оснивач Фондације.

Након исцрпне дискусије и уз јединствену подршку присутних једногласно је изабран госп. Миралем Глуховић за предсједника подружнице коју је савјет фондације у Високом потврдио на наредној сједници.

Од тога дана до данас Подружница Мостар се својим активним учешћем наметнула широј јавности нашег града па и цијеле државе БиХ као и ван њених граница, а све у циљу његовања и очувања севдалинке као дијела традиционалне културе народа БиХ.

На скупштини је донешена одлука о формирању два тима и то:

  • Тим за истраживање и обраду пјесме севдалинке приоритетно са простора Херцеговине
  • Тим за интерпретацију пјесме севдалинке

Од тада је одржано 8 концерата, 2 хуманитарна концерта и 2 фестивалска концерта (Илиџа и Мостар).

Између осталих, истичемо концерте у: Тузли, Сарајеву (студио 99 и Илиџа), Високом, Мостару, Дубровнику, Потоцима, Благају, као и фестивалске концерте у Мостару и Илиџи и хуманитарни концерт у Мостару од чега је цијели приход ишао за лијечење нашег суграђанина Санела Хрнића.

Институт севдаха „Фондација Омера Побрића“ – Подружница Мостар

Висок ниво озбиљности рада Подружница Мостар је постигла и организацијом првог званичног концерта, и то у року од 25 дана постојања у Народном позоришту Мостар гдје је узело учешћа велики број чланова и гостију из централе Института у Високом а сала Народног позоришта је била премала да прими све оне који су хтјели да присуствују.

Остварена је веома плодна сарадња са централом Института у Високом уз несебичну помоћ оснивача госп. Омера Побрића као и добра сарадња са локалним, ентитетским, државним писаним и електронским медијима чиме се даје огроман допринос његовању севдалинке као културне баштине наших народа.

У сарадњи са оснивачем Института у Високом израђени су аудио и видео материјали уз учешће неколицине чланова подружнице гдје су изашли ЦД-ови са фестивала у Мостару и Илиџи као и ДВД-и материјал истих пјесама. Подружница Мостар и даље наставља блиску сарадњу са централом у Високом, и врши припреме за концерт у поводу 505 година севдалинке БиХ и петогодишњице рада Института.

У току протеклог периода Институт севдаха подружница Мостар се својим радом и квалитетом наметнула Локалној и широј заједници културе чиме је оправдала постојање, а посебно се истакла увођењем младих људи који у срцу и души носе севдах и севдалинку са простора Мостара, Херцеговине и цијеле нам Босне и Херцеговине.

Подружница Мостар имала је част, поред осталог, примити у госте атрактивну Американку Мери Шерхард које је изразила одушевљење приликом посјете, те осјетила нашу гостољубивост. Посебно се увјерила у активност и рад Подружнице чиме је дала подршку нашим даљним плановима и очекивањима. Посебно је занимљив и користан позив да заједно са директором госп. Побрићем посјетимо Америку и Институт у Америци који је тек основан у граду Сијетлу.

Руководство подружнице Мостар кроз своје активности успјело је наметнути квалитет свога рада и медијским кућама а посебно локаној РТВ Мостар са којом је остварена задовољавајућа сарадња.

Новинске куће: Дневни Аваз, Дневни лист, Еxпрес и друге скоро сваку нашу активност су пренијеле јавности.

На основу свега може се истакнути успјешан рад Подружнице за коју је шира јавност до сада дала високе оцјене, а посебно оснивач и директор Института госп. Омер Побрић, као и колеге са естрадне сцене. Остварени су контакти са члановима Подружнице Мостар са подручја Ливна и Коњица као што су: Амила Голуб, Алма Субашић, Амра Халебић и др. те појединцима из Стоца, Дубровника (БЗК Препород) са којима је успјешно организована тзв. „Бошњачка ноћ“ у хотелу „Петка“ у Дубровнику гдје је преко 250 посјетилаца скоро свих националности уживало и било презадовољно виђеним.

На свим концертима Института севдаха Подружнице Мостар већином су се интерпретирале севдалинке са подручја регије Херцеговине, града Мостара као и севдалинке са других подручја БиХ-а.

За протеклу годину поред обрађених старих севдалинки обрађене су нове севдалинке: Куд ћу с мраком, Запјевале Мостарке, Адети се промјенили нано, Љубав нам је чаша меда, итд.

У наредном периоду на члановима Подружнице стоји обавеза и одговорност да наставе истраживати и његовати севдалинку која у нарави говори о нашем граду и другим подручјима Херцеговине и то са акцентом на текстове и интерпретације познатих пјесника и севдалија: Осман Ђикић, Алекса Шантић, Хамза Хумо, млади пјесник Мирсад Пуце, и др. као и интерпретатори као што су: Химзо Половина, Заим Имамовић, Сафет Исовић, рахм. Фатка Хадровић, пок. Миле Јањић и др.

План активности у наредном периоду односи се на истраживања нашег тима и то пјесама и текстова Османа Ђикића и мелодијске обраде истих нашег суграђанина Исмета Ћумурије, односно пјесама и текстова Алексе Шантића и Химзе Половине као интерпретатора.

Испред Института севдаха Подружнице Мостар за протекли период потребно је истакнути велики ентузијазам и рад чланова а посебно: предсједника Миралема Глуховића, Елмедина Балалића, Дервиша-Дунде Селимотића, Сулејмана Суле Шарића, Ибрице Пуце, Салема Сихирлића, Сафета Балалића, рахм. Шевке Пилавџића, Емира Госте-Шоре, Шевке Ћехића, Амре Дугалић, Алме Субашић, Амиле Голуб, Маџида Абазе, Суада Чустовића, Кемала Дедовића, Алије-Мире Влаховића, Едина Кметаша, Шерифа Ћосића-Шере, Ибрахима Кајана – пјесника, Енисе Мемић, Златка Сердаревића и Санела Кајана те пјесника Алије Кебе главног уредника часописа „Мост“.

Испред институција и организација треба истакнути подршку од стране:

РТВ Мостар, свих новинских кућа које имају инфо центре на простору града, као и Град Мостар и Градско вијеће, Ј.У. Културни центар Мостар Сјевер Потоци, Туристичко удружење Сјевер Потоци, ансамбли Мостарске кише, градски хор Мостар, Етно-фолк Мостар, ликовна галерија – Школа сликарства – Гуче, Рибљи ресторан Благај, мотел Европа Мостар, кафе Ресторан „Борик“ Потоци, ресторан „Куллук“ Мостар, КУД Благај и многи други.

За протекли период Подружница Мостар своје финансијске планове рјешавала је уз помоћ, подршку и сарадњу са Јавном установом Културни центар Мостар – Сјевер Потоци, као и са Туристичким удружењем Сјевер – Потоци, чији су се програми и планови подударали. У досадашњем периоду чланови Подружнице нису уплаћивали чланарину а већ од 01.01.2007. године донешена је Одлука на нивоу Савјета Подружнице да се уплаћује чланарина у висини од 10 КМ мјесечно или 100 КМ годишње.

Дубоки су коријени севдалинке у мостарској „вали“ и она ће овдје давати младице, цвјетати и бехарати као милозвучна народна пјесма која нас је стољећима хранила, бранила и надахњивала.

Миралем Глуховић
Предсједник Подружнице Мостар

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-04-15

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска