Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 206 (117 - nova serija)

Godina XXXII januar/siječanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Viktor Dundović
Bitka za Neretvu

Nažalost, i na najveću nesreću, gledajući daleko u našu historiju, najmračnije slutnje, najpesimističnije bojazni, najveći strahovi i strepnje, najstrašnije noćne more, najgore prognoze su nam se dešavale i ispunjavale, a sve zarad nečijih, bolesnih političkih ambicija, nezajažljivih novčanih apetita, neutaživo skučenih pogleda, duhovnog i intelektualnog siromaštva ili čak zbog najobičnije neupućenosti u dubinu problema ili sulude ideje kojekakvih bjelosvjetskih ili domaćih nikogovića. Krvlju natopljena potvrda ove jezovite činjenice je i posljednji rat od 1992-1995. Ali, završetak rata je samo označio nastavak igara bez granica, samo sada ne oružjem, već drugim sredstvima i načinima: kolonizacijom, privatizacijom, dokapitalizacijom tj. pljačkom svega i svačega što još vrijedi (hoteli, moteli, banke, zdrave firme, prirodna bogatstva…)

I sad najnovija i najpogubnija stvar nam se servira kao jedino spasonosno rješenje našeg i konačnog kraja za sva vremena i to izgradnjom po 10-ak hidro i 10-ak termoelektrana gdje bi se navodno zaposlile hiljade radnika (da, žerminalaca i berača pamuka).

Tomica Tomić: Kuća, pero – tuš

Tomica Tomić: Kuća, pero – tuš

Ne može se čovjek oteti dojmu daje sve po završetku rata sustavno i namjerno uništavano od preživjele privrede kako bi se kao spas u bezizlazu ponudila izgradnja postrojenja kakvih mi u Bosni ionako već imamo previše, a industrije uopće nemamo (sve su nam satrli) pa tako struju, koje imamo previše, izvozimo a neka od tih postrojenja, premda su na našoj teritoriji rade za susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku. I nikom ništa, jer se sve to prećutno dozvoljava uz blagoslov političara kojima je to eto babovina pa mogu raditi sa tim što god hoće.

Posljednjih mjeseci ove godine u BiH se vodi po drugi put Bitka za Neretvu (1943. godine Tito je dobio Bitku na Neretvi za spas 6.000 ranjenika), evo, poslije 63 godine ponovo se bije Bitka na Neretvi, tačnije za Neretvu, koju dušmanski napadoše strani kapitalisti uz pomoć domaćih izdajnika za izgradnju hidroelektrane. Sve je krenulo još prije 7-8 godina, ispod pulta se donose projekti i dodjeljuju koncesije krijući sve od javnosti kao zmija noge, strahujući od suda javnosti i moguće reakcije.

Na svu sreću, naša javnost se zdušno podiže u boj protiv ovih bogohulnih ideja čija bi realizacija označila naš brzi nestanak i to na rate povećanjem vlage i magle u zraku, uništenjem prirodne sredine koja bi se mogla upotrijebiti i za turizam, ta nova brana na zelenoj ljepotici bi bila svojevrsna eko bomba koja bi mogla otpuhati sve pred sobom do Mostara. Takvih još 7-8 hidrocentrala na ovako malom prostoru bi definitivno poremetilo klimu. A svu tu silnu vlagu i maglu bi još zakadili otrovnim dimovima iz visokih dimnjaka isto toliko termocentrala. Ono što je najskuplje i najcjenjenije svugdje u svijetu, kod nas je potpuno ignorisano: zdrava životna okolina, čist zrak, pitka voda, nezagađeno tlo, samoobnavljajuće šume, obilje rijeka, jezera, potoka, izvora pitke, tople i mineralne vode, idealni uslovi za razvoj zimskog turizma, ribarenja, planinarenja, lova…

Ono što se svugdje u svijetu već odavno prestalo praviti jer su se uvidjele pogubne posljedice takvih postrojenja koja se nigdje u svijetu ne mogu ni pomisliti podizati iznova, pa hajde da se to utrapi najvećoj koloniji u Evropi – izmrcvarenoj BiH.

E, pa neće ići tako lako kao što su bolesne glave zamislile.

Uvaženi profesor Sulejman Redžić stavi svoj um i znanje u novoj Bi(t)ci za Neretvu. On svojim naučno-popularnim stilom i jezikom vrsnog esejiste najviša naučna (sa)znanja nam prenosi poetskim jezikom natopljenim srcem, dušom, umnošću. To je istinski ambasador, pobornik ali i zaštitnik naših Bogom datih prirodnih ljepota. Pridruži mu se i još jedan velikan i patriota Nisvet Džanko sa svojom Pozitivnom geografijom, znatan broj časnih novinara, poljoprivrednika, turističkih radnika, proizvođača zdrave domaće hrane, stočari, ekolozi, književnici, kao i ostali mnogobrojni građani, koji su ostali pri čistoj pameti i svijesti poslije svega što nam uradiše.

Dakle, razvojni program da, ali ne po svaku cijenu, jer ovdje je u pitanju nešto što jednostavno nema cijene, a to su ljudsko zdravlje i priroda. Ovo dvoje kad se jednom izgubi, više se nikad i nikom ne vraća.

Pa pogledajmo samo šta se dešava sa klimatskim promjenama u Svijetu i kako nam priroda uzvraća udarce koje joj već predugo nemilosrdno zadaju. Stoga, dragi naši građani, ako izgubimo Bitku za Neretvu, izgubit ćemo i cijeli rat za nas i naše buduće naraštaje koji nam to nikad ne bi oprostili, jer izgradnja hidro i termoelektrana bi bila konačni

EPITAF za BiH
i sve njene građane.

13.12.2006. g.
Viktor Dundović

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden