Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 206 (117 - нова серија)

Година XXXII јануар/сијечањ 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Матори мост

Минулу, 2006. годину назват ћемо – матором!

Зашто, баш, матором!... е, то ћемо казати тек у задњим реченицама ове колумне. Поштовани господине друже читаоче, ово ће Слово иначе бити сиромашно, као што за рају и народ бијаше сиромашна 2006., у сваком погледу.

Душа пуна крхотина и рука овог словописца и не зна друкчије.

Додуше, када се прави резиме свега што се издешавало у, сада већ старој години, она је била богата, пребогата догађајима и аферама, пљачкама и штрајковима, оптужбама и протуоптужбама… За наше лидере, тајкуне и богатуне била је берићетна.

Али, стара је изрека: ко сије вјетар, жање буру.

По тој логици, Мостарци се дијеле на неколико група или скупина:

  1. Рођени Мостарци
  2. Придошли Мостарци
  3. Мостарци на силу.

Ови први се, опет, дијеле на а) Мостарци „до гроба“, они заклети и одани Мостарци који гаје несебичну љубав према своме граду, човјеку и домовини, б) Мостарци у дијаспори, који су мало у туђини мало у својини и, фала Богу, и тамо преко велике баре и овамо имају куће, и имају двије домовине, и… ц) размостарени Мостарци, они што су своме граду и своме топраку окренули леђа.

Придошли Мостарци и Мостарци на силу – они су што су шљегли с околних брда или су жртве хуманог пресељења али су се, данас, овдје разбашкарили и, готово, загосподарили градом.

Нама који обале Неретве чувамо, нама, шибаним вјетром и мостарским кишама, не преостаје ништа друго него да останемо ту гдје јесмо. Или да ставимо омчу око врата. Опкољени смо. То треба признати.

Дарко Блажевић: Мотив ’92, гваш

Дарко Блажевић: Мотив ’92, гваш

Около нас се врзмају неке сподобе звјерске пасмине. Радио пријемници одашиљају вијести црне неутјешности. Новине, ревије и магазини врве од сензација које су душевна храна нашим народима и народностима и који их с мераком читају. На тв. екранима, с часним изузецима, царују афере, па серије, утакмице и понеки интермецо.

Говорници сипају фразе што се топе као сапунски мјехур, обећавајући овом сјађеном народу куле у ваздуху. Сви говоре: биће боље!

Хоће, биће боље – кад се над нама зазелени поље! – што говораше маестро Меха Сефић.

Из тог животног и друштвеног гротла, нема се куд. Ни напријед ни назад, ни лијево ни десно. Ни макац. Све се креће слиједом недавних и давних ратова. Уловише нас конци велике завјере! Људи ће, кажу, доћи себи и прогледати, тек када их отпрате на вјечни починак.

Тада ће бити касно, прекасно.

И биће узалудне псовке и клетве, тешке као камен.

Као што бијаху тешке, постдејтонске године у којима се понадасмо да ћемо живјети у сувереној Босни и Херцеговини и у јединственом Мостару, живјети сретно и слободно, као што живјеше толики нараштаји прије нас који су под овим небом јели, пили, радовали се, туговали, заједно се бранили и хранили, рађали се и умирали…

– Знаш ли када ће се Мостар ујединити? – пита стари продавач свог муштерију на мостарској Тепи.

– Када, болан!

– Кад на врби грожђе роди… али, не, не, него кад садашње генерације, ове старије и ове средовјечне преселе на Сутину, Шоиновац, Маслине и Шарића харем.

– Ха-ха-ха, ништа паметније, на моју душу, нисам од тебе чуо, а познајемо се решето година…

Баш тог сунчаног, изузетно топлог децембарског дана крај Тепе, жиле-куцавице града прође група од четрдесетак туриста из Међугорја које њихов водич заустави пред улазом у Кујунџилук. Туристи су неуморно и с усхићењем, камерама и фото-апаратима снимали величанствени амбијент.

Пошто их окупи у круг водич грлато стаде објашњавати: ово је матори Хајрудинов мост којег су подигли Турци а некад су га звали Римски мост… и све у том стилу. Мостарски мост јесте матори, јесте стар али је, брате, и сада велељепан, као „окамењени полумјесец“ над Неретвом, што рече француски књижевник Жан Касу; бљешти на зимском сунцу као да је изронио из бајке; ћуприја која је стољећима одолијевала ратовима и бунама, потресима и поводњима… све до срамног 11. новембра/студеног 1993. године.

Водич из Међугорја у, као столњак шареном одијелу, а по нагласку види се да је „наше горе лист“ не рече, боже сачувај, ко је и када срушио мост и ко га је, и када уз помоћ међународне заједнице обновио, нити помену постројбе ХВО-а и ХВ које су исписале некролог овом драгуљу свјетске градитељске баштине.

Али, то ће рећи судије у Хагу гдје леже пропали режисер Слободан Праљак, Јадранко Прлић, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић, Бруно Стојић, Берислав Бушић и разни Шешељи и други човјекомрсци, босномрсци и мостомрсци…

„Славни суде, ја нисам крив!“

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска