Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 204 (115 - нова серија)

Година XXXI новембар/студени 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Др. Милорад Муратовић
Смрт на путовању
Одлазак Душанке Знаор која потјече
из угледне мостарске породице Ћапин

Драги пријатељи, сабрали смо се на овом мјесту вјечитог људског и моралног пребивалишта да се опростимо од Душанке Знаор, честите и достојанствене грађанке са молбом да нам опрости наше гријехе и да и нама обезбиједи мјесто на звјезданом небу и небеском путовању. Таква се молба упућује само онима за које знамо да су нас током земаљског живота надвисили својом људскошћу и искреношћу, достојанством и поштењем.

Душанка Знаор је рођена у Мостару прије 79 година, а умрла је у Турској прије 9 дана – 26. августа 2006. године. Потиче из породице Ћапин из Мостара једнако гласовите као што је то и обитељ Знаор. И једна и друга фамилија имају личности које спадају у симболе Мостара. У прилици сам да наведем само неке од њих: професори Душко и Лазо Ћапин - чија је Душанка најмлађа сестра, били су и трајно остају понос бројних генерација мостарске омладине, дајући им трајни печат људскости, знања и достојанства. С поносом истичем да сам био ђак и студент професора Душка Ћапина, па имам привилегију да задржим у трајном сјећању драгоцјене и непоновљиве васпитне вриједности овог умног педагога. Ниједан ђак ни студент не пропушта Душкова предавања. Не из формалне наставне дисциплине већ из потребе да чује истиносне ријечи животних порука и подука. Испити проф. Душка Ћапина били су радосни догађаји за све присутне, а не обавеза и страх. Сада је обавезно у школству примјењивати стандарде Болоњске декларације а проф. Ћапин је све те вриједности практично примјењивао прије више од пола вијека у дивном граду Мостару.

С лијева: Лена са сином Ивицом, Душанка, Ксенија Боровина, Душко Ћапин и Перо Знаор

Снимак из 1967. С лијева: Лена са сином Ивицом, Душанка,
Ксенија Боровина, Душко Ћапин и Перо Знаор

Покојна Душанка, са којом се данас опраштамо, била је, по својим основним особинама, право оличење свога брата Душка. Из обитељи Знаор потиче величанствени лик правде и права именом адвоката Пере Знаора, Душанкиног вјерног супруга. Душанка и Перо су те дивне људске особине преносили на најмилије и најближе: Душанкину сестру Ксенију, сина Мариа, кћерке Сњежану и Сузану, унуке Давида, Лару и Карин, праунуке Мие и невјесте Кармен и Кристину. Вриједности љубави и достојанства, истине и правде Душанка и Перо преносили су на све које су познавали и са којима су пријатељевали.

Тешко је бити објективан и изразити осјећања и најближе родбине према покојној Душанки. Јер, ради се о бројним личностима бројних интернационалних породица као што су: Ћапин, Знаор, Аморосини, Ђурасовић, Јањић, Гомез, Бошковић, Боровина, Микулић, Тилимбат, Матковић, Бушић и друге.

Душанка је радо путовала, најчешће са кћерком Сњежаном и зетом Миланом-Митом Ђурасовић. Њено посљедње овоземаљско путовање било је у Турску, гдје се и преселила у вјечност. Окончала је свој живот онако као и више десетина избјеглица из њеног родног Мостара, а знам да су многи од њих сахрањени и на овом гробљу. Душанка им се придружује неокаљана образа а душе широке, чисте и племените.

Безумна ратна страдања деведесетих година 20. вијека њеног Мостара – града којег је највише вољела – Душанку води најприје у Дубровник, затим у Сарајево, Београд и многе друге градове све до Турске. Борба за живот избјеглице чији је Душанка типичан представник, води на непрекидно путовање. То уз помоћ нашег нобеловца Иве Андрића, можемо изразити актуелним новоговором брендом избјеглиштва: Птице умиру пјевајући а избјеглице путујући.

На ову сахрану покојне Душанке дошли су њени бројни пријатељи и поштоваоци. Они који нису могли путовати, послали су изразе дубоког саучешћа и искреног саосјећања што се снажно доимају сваког ко их прочита. Обитељ Стевовић из Загреба поручује да сјећања на Душанку „не могу застарити и да никада не губе на вриједности“. Зато је „ова дивна жена заслужила да мирно и трајно обитава међу звијездама“. За садржај опроштајног писма италијанске породице Даниеле Меничели и др. Лоренца Бианчи из Болоње, преводилац ових порука Ивона пише да „никада није прочитала и превела љепше и истиносније казивање о умрлом“. А резиме ових порука могао би да гласи: „Сви смо ми не само тијело већ и дух. Зато ће Душанка трајно живјети у нашим срцима“.

Нека је вјечна слава и хвала, нека је земља лака, а пут према звијездама трајно отворен Душанки Ћапин-Знаор, која вјечно остаје у нашим срцима.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска