Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 204 (115 - нова серија)

Година XXXI новембар/студени 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Проф. др. Ламија Хаџиосмановић
Бисерна шкољка Нусрета Омерике

(Умјесто предговора)

Рукопис Бисерна шкољка, који је проф. Нусрет Омерика понудио за објављивање састоји се из више текстова, који међусобно кореспондирају. Аутор је с великом пажњом, акрибијом, па и научним искуством, тематизирао материју тако да читалац без муке проналази оно што га највише занима. Радови су у великој мјери посвећени усменој народној књижевности, што представља посебан допринос књижевној баштини Мостара, а у ширем смислу и цијелој БиХ. Затим, аутор је посветио велику пажњу мостарским књижевницима, који су писали на једном или више оријенталних језика: арапском, турском и перзијском. Пажњи Нусрета Омерике нису измакли ни алхамијадо пјесници и прозни писци овога града, али ни циклус циганских пјесама, које се и својом садржином и пјесничким изразом уклапају у задату тему.

Веома је значајно да је аутор успио да, на један инвентиван и самосвојан начин, понуди читаоцу књижевну, па и културну прошлост Мостара, о чему до сада, на овакав начин, није писано.

У тексту Пјесници Мостара, Нусрет Омерика је, истина у краћим назнакама, представио поете и прозне писце Бошњаке, који су стварали на оријенталним језицима.

Сваком од њих, познатом и непознатом, написао је онолико колико се могло наћи у изворима и литератури. Посебна вриједност овог текста је у томе што су сви до сада познати пјесници сакупљени на једном мјесту и што је Омерика, илустрирао њихово дјело наводећи неке пјесме из опуса ових стваралаца.

Сејо Велагић: Мртва природа

Сејо Велагић: Мртва природа

У раду под насловом: Извор - воде живота, аутор веома инвентивно и с пуно емоција пише о свом родном граду, његовој традицији, култури и књижевности, једном рјечју поднебљу у коме је стасао. И овај текст потврђује да је Омерика ушао у суштину суфијске диванске поетике, њен стил и начин казивања, доносећи веома озбиљне и промишљене закључке о времену у трајању од четири стољећа и простору, којим је доминирала диванска поезија и суфијска поетска мисао. Иако је суфизам, као посебна грана исламске филозофије најчешће неисцрпна, и недоступна, али и непроходна тема, Омерика је својим размишљањем о суфијским диванским пјесницима, консултирањем извора и литературе показао да их је добро упознао и проучио стил ове поетике, што није нимало једноставно ни лахко.

Текстови о усменом народном стваралаштву: Шарића кадуна, Мотив морије, На маргинама традиције и савремености и Град посут минаретима су носиви радови овог рукописа. Аутор је сакупио изворне, давно заборављене народне пјесме, од којих многе имају хисторијску подлогу, и презентирао их зналачки, акрибично научно поштено. Проф. Нусрет Омерика, истражио је све варијанте ових пјесама и ставио их на увид читаоцу, са веома озбиљним коментарима.

Посебно, по нашем мишљењу, импресионира циклус циганских пјесама: Мјесечина над чергом. Овоме поглављу претходи импресиван есеј о души овог луталачког, али безазленог и мирољубивог народа. Истина, међусобне свађе, као и у сваком друштву постоје, али се ту, без посљедица и завршавају. О овој поезији мало се зна, која у себи носи доста умјетничког и животног. И из ових пјесма ишчитаје се живот овог народа, који у свим временима остаје на маргинама цивилизације.

Још једном подвлачимо да ће овом књигом, када буде објављена, бити обогаћена књижевност и култура Мостара, па и шире.

С обзиром на све речено, рукопис топло препоручујемо за штампу.

Сарајево, 20.3.2006. год.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2007-01-01

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска