Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 204 (115 - нова серија)

Година XXXI новембар/студени 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Побјегла Суљагина Фата

Кад год ме сретне, или назове један много фин новинар из Сарајева, пита: шта има ново у слободарском Мостару, на што га овај мостописац предухитри питањем: а шта има ново у олимпијском Сарајеву!

И не чекајући одговор, Сарајлија надодаје да је у центру (код њих) много горе него овдје (код нас) у Мостару. Можда и јесте, фини Сарајлијо, али ти као да и не знаш за наше муке и бруке.

Сада смо некако егал. Што је нама западни Мостар, то је вама источно Сарајево. Готово да није остало ни „с“ од оног, некадашњег слободарског Мостара, нити „о“ од олимпијског Сарајева.

Сваким даном, све је мање Сарајева, а све више (српске) Бањалуке и (хрватског) западног Мостара. У том погледу, и само пресељење толиких министарстава у Мостар имало је дубоку и мутну позадину.

Град испод Требевића је почео да губи функцију пријестолнице још док је била на снази она стара Југославија и када се, тек, почела да распада – јер у главни град наше земље хотијаше да се преметну и Пале, и Груде, Бањалука, Мостар…

Сарајево јесте живо огњиште култура и фантастичног мијешања и прожимања вјера, нација, адета и обичаја, али је, данас, изгубило чар босанскохерцеговачке метрополе. Убише га корупција, тероризам, силеџијство, страначка надметања и подметања, штрајкови, биједа и апсурдне разлике у стандарду.

Весна Оборина: Стари мост

Весна Оборина: Стари мост

А Мостар! Још почетком агресије, у граду свјетлости урушен је онај његов препознатљиви сјај и темељ духовности. Мостарци сада страхују да долази вријеме у коме ће овдје љубав изгубити сваки смисао.

Избори прођоше… Па шта! Ватрени гласачи су мислили да ће тог историјског 1. октобра 2006. године, ријеке успорити ток, да ће сунце стати на небу. Да ће потећи мед и млијеко.

Али, остало је све по старом.

Неком капљу сузе, неком капље лова.

И, тако, док прижељкујемо да подигнемо крила под кров свијета и уђемо у трбух Европе, ти, фини Сарајлијо питаш за слободарски Мостар. Мани се слободарства. На озареном поднебљу овог града расте велика мрља, сваког дана све већа, све погубнија.

У вас су минирали мезар првог предсједника Босне и Херцеговине часног Алије Изетбеговића, чији актери, вјероватно, и данас шећу Мариндвором и Башчаршијом.

У Мостару су по трећи пут минирали Партизански споменик – величанствено дјело Богдана Богдановића које данас, с разбијеним плочама и именима мостарске и херцеговачке младости, што се борила против фашизма подсјећа на сметљиште и разбојиште.

Након више рушилачких инцидената и напада на имама џамије на Балиновцу, недавно су ововремени фашисти, у рани сабах, „зољом“ простријелили џамију у Јасеници. Починиоци овог злодјела, пошто су убијеђени да неће бити „откривени“ – као што нису откривена имена убица 30 Мостараца-Бошњака, ликвидираних послије потписивања Дејтонског споразума – и даље пријете! То може бити упозорење Јасеничанима, Бошњацима, и не само њима, да ће им усташе други пут – рокнути нову „зољу“ – када буду на намазу.

И тако даље, кроз шикаре, поноре и раље. Чудна јада од Мостара града…

„Што ли ми се Радобоља мути…“ – у писму „Мосту“ пита позната мостарска поетеса и сликарка Тамара Ђедовић прогнаница у Београду, која чезне за својим градом и својом кућицом у Халимићевом сокаку, крај „Бристола“ – која некада бијаше дом умјетника гдје су навраћали познати сликари, режисери, књижевници, филмаџије…

Поетеса и сликарка се интересује за сваку новост у Мостару. …

Да ли је отворена „Ружа“, шта је с хотел „Неретвом“, је ли се нашао инвеститор да је постави на ноге. Поздрави све који ме (ако ме) спомињу: Бијавицу, Алму, Сеју Ђулића, Сеју Пинтула, Златка, Брацу, Енису, редакцију „Моста“, радни народ ИЦ Штампарије. Поздрави и моју у коров зараслу кућу коју и дан и ноћ сањам и грлим срцем свим и нека ме не заборави… Је ли се ико вратио од знаних Мостараца. И хоће ли? Ма, ми смо ти дивље месо на туђем организму. Цркаваш за Мостаром и тавориш. А живот иде даље. Носи к’о набујала Неретва.

Одох брзо у „бешу“, касно је. Окренула сам шољицу од кахве. Гледам хоћу ли у тевли угледати Мостар и моју кућу. Мој пријатељу, сиједа глава ал’ памети нема…

А из главног града Црне Горе јавља се, такође поетеса и сликарка и такође прогнаница примаријус др Весна Оборина, захваљујући на прелијепим тренуцима које смо јој приредили у Ћоровићевој кући, на отварању њене изложбе и промоцији нове књиге.

И Тамару и Весну овај је хроничар морао да извијести да је недавно из Мостара побјегла једна дивна дјевојка коју су од миља звали – Суљагина Фата. Мујо за њом није замандалио врата. Сада је Фата негдје у Америци, у Сјеверној Каролини.

Жалосна јој мајка!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска