Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 200 (111 - нова серија)

Година XXXI јули-август/српањ-коловоз 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сенад Дуран
Градитељи златних пирамида

Драги Едмонд!

Нисам једини који се искрено дивио старим мапама које су обухватале неиспитана и мистична мјеста у чијим називима је било онога што начитане људе дефинитивно увјерава у поразну духовну пустош модерног доба. Вјерујем да је стари картографски чудотворац Сахаттар бин Махсар (ово име се често везује за мистично дјело Мантик Тазкирату (: Mantiq Tazkiratu) до дана данашњег остао непревазиђен у замисли да јефтине атласе вјетрова и којекаквих других сила усуда замијени суптилнијим пројекцијама ’варљивих сфера’ како је неком приликом описао предмет свог интереса.

Добри познаваоци његовог дјела знају да су га углавном занимала ’гранична подручја’. Тешко је замислити у чијим су све рукама данас те рукотворине и духовна блага.

Сјећаш ли се нашег првог разговора о тој теми. Било је то у августу 1982. године, једне од оних врелих ноћи када смо сједећи пред мојом брвнаром побожно будили у себи вјечно питање: какав би могао бити наш одговор на изазовну љепоту звјезданог неба!? Поменуо сам Ти тада оног мистериозног колекционара из Хамбурга, чије име Франк Смит (: Smith) је свакако било лажно, мада је карта коју ми је показао била непатворени драгуљ старог мајстора.

Сасвим је могуће да је помно скривао још понеку од чудесних мапа, а она коју ми је показао требало је да ме задиви. Видећи мој немир и узбуђење преко његовог усахлог лица прешла је сјенка окрепљујуће сујете. У легенди, на латинском језику била је написана изричита напомена да је мој родни град средиште карте са уцртаним ’граничним предјелима’ чији називи су били лучно исписани, уз сијасет формула и бројева за одређивање мјесечевих мијена и положаја звијезда када је приступ неком од предјела могућ. И данас мислим да је све било ствар интуиције и инстикта, јер за моју пјесничку душу карта је нудила подручја којима је било тешко одољети.

Горан Чпајак (Србија): Традиција
Горан Чпајак (Србија):
Традиција

Ли Бон Гју (Кореја): Без назива
Ли Бон Гју (Кореја):
Без назива

Кипарска колонија „Радобоља 006“

Сјећам се ’Језера замијењеног оком’, које је било неколико километара сјевероисточно, или, пак, ’Висоравни минулих чежњи’ која се простирала западно, у широком потезу од готово стотињак километара. Са неком грозничавом радозналошћу загледао сам се у јужни дио карте чији највећи дио је заузимала ’Овјенчана низија’, чији смарагдни појас се граничио са крајем ћилибарског сјаја на којем је једноставно писало: ’Овдје су пирамиде’. Имам слабо памћење, али сам у трену у својој глави заледио слику дугачке формуле и неколико десетина бројева који су моје математске склоности довеле у велико искушење.

Колико сам Ти пута причао о својој опсједнутости пирамидама које су градиле старе цивилизације! Колико дивних и занимљивих ствари сам научио и открио о њиховим градитељима! У којем детаљу и у којој легенди везаној за њих нисам видио тајанствени смисао!

Зар ми је било тешко повјеровати да је сам сусрет са картом имао неки пророчки наговјештај!? У тридесет другој години свога живота, једног сивог јесењег дана у далеком Хамбургу судбина је бацила у очи и у мисао необично сазнање да свега педесетак километара јужно од мог родног града, чак сасвим близу старе куће у којој је живио мој дјед за кога се причало да се разумијевао у астрономију, постоји, зачудо, цијело неистражено подручје са пирамидама.

Пуних пет година потрошио сам у мукотрпном труду да дешифрујем формулу и према положају главних звијезда одредим ’час приступачности’, то јест, ону појединост за коју већина маштовите дјеце зна да је највриједнији податак на старим мапама. Донекле сам имао и срећу. Прорачун је показао да сам морао сачекати нешто више од три године, све док није освануло оно мајско јутро 1989. године када сам са једног шумовитог обронка угледао призор оне љепоте за коју знам да је ускраћена многим људима који су ме по успјеху и моћи далеко надмашивали. Преда мном се пружала долина у којој се љескало величанствено градилиште златних пирамида. Пет монументалних пирамида, по величини можда двоструко већих од Кеопсове, бијаше потпуно завршено и бескрајни хоризонт пламтио је у њиховом златном одразу. Под правим углом у односу на њихов поредак угледао сам градилишта три нове пирамиде. Једна огромна сфинга од злата била је такођер завршена, али сам у даљини угледао недовршену главу друге сфинге окренуте у супротном смјеру. Четири алеје са редовима мањих сфинги и два прекрасна храма налик оном из Тебе, на чијим стубовима су градитељи у меком злату обликовали хијероглифе од драгуља, увјерише ме да је сваки детаљ заправо савршени дјелић неког грандиозног плана.

Послије неколико сати занесеног и неуморног разгледања градилишта, увидио сам да, упркос његовој грандиозности и љепоти, да не помињем изнимну тежину злата као градитељског материјала, стрпљивих и надарених градитеља нема много. На градилишту које се по грубој процјени простирало на тридесетак квадратних километара било је свега око хиљаду људи за које брзо увидјех да су сви одреда врхунски умјетници.

Ситан и на први поглед неважан догађај скрива у себи смисао овог писма, драги пријатељу. Био сам у обиласку градилишта треће пирамиде гдје су се постављали темељи од големих златних блокова. Стотињак градитеља служило се примитивним, али веома ефикасним направама за њихов транспорт и полагање у припремљена лежишта издубљена у тврдој каменој подлози. У тренутку када сам наишао сложеним системом колотура превлачили су један блок за који сам процијенио да би могао бити тежак више од десет хиљада тона. Дан је био топао и њихова тијела купала су се у зноју. Нисам могао одољети жељи да им помогнем. Право је чудо какву снагу сам осјећао у својим рукама. Након два сата напорног рада тешки блок смјестисмо у његово лежиште. Неколико градитеља са којима се упознах у знак захвалности потапшаше ме по рамену употпунивши осјећај неописивог поноса и гордости.

Имао сам намјеру да се на полазно мјесто мог чудесног путовања кроз тај раскошни ’гранични предио’ вратим у сумрак. Али, такво што није постојало у моћном сјају златних грађевина који је застирао небо и земљу. У неки златни час повратка прођох поред велике сфинге и видјех у њеном погледу лежерно достојанство вјечности.

Сутрадан, по повратку кући, чекало ме је силно изненађење. Угледавши у огледалу своје лице претрнуо сам од ужаса. Било је очито да сам на необјашњив начин нагло остарио. Наш заједнички пријатељ, физичар Вилијам Нисон (: Wiliam Neeson), у лабораторију ме је подвргао осјетљивом експерименту који је показао да сам остарио тачно за десет година, осам мјесеци и дванаест дана.

Не треба много напора да маштовит и мудар човјек закључи шта се десило. Присјетио сам се зачудне снаге коју сам имао док сам учествовао у градњи темеља златне пирамиде. Десетогодишња енергија и снага мога људског срца, крвотока, костију и ткива сажета у два сата заноса и посвећености некој грандиозној замисли. Можебити мјесту достојном да се у њему оставе кључеви Свемира.

Немој се изненадити ако ових дана примјетиш да ме нема. Звијезде су ми додијелиле ту милост да сам могао још једном отићи на градилиште златних пирамида. Питаш се да ли ћу се вратити!?

Неколико сати напорног рада на том градилишту божанске љепоте и смисла, моја снага, самозаборав и вјера остављени на злату – и мене заувијек нема у свијету у којем си остао.

Пост скриптум

Јучер, стигавши на градилиште, угледао сам у златном одразу оног блока који положих у темељ пирамиде свој лик. Бијах ондашњи, још увијек младолик и рекоше ми да ће тако остати заувијек.

Овдје нема папира па сам ово писмо написао на танком листу од злата, онако како се писало у глини у старо доба Гилгамеша. Нисам имао искуства и бринуло ме је како да Ти га пошаљем. Замолио сам једног сиједог скрибента да ми помогне и он ме одведе до подножја велике сфинге гдје ми показа карту цијелог градилишта.

– Остави писмо на овом мјесту, рече он. – Слично је оном улазу кроз који си ушао. То су ’гранична подручја’ нашег градилишта.

– Али, шта ће бити са писмом? Ко ће га даље однијети до мог пријатеља?, упитах.

– Твоје писмо је одиста лијепа и по нашим мјерилима примјерена рукотворина. Али, нико од нас не сумња да ће оно у пропадљивим предјелима изван нашег златног свијет више наликовати некој мисли, него трагу птице у лету, него ичему другом.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-12-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска