Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Alija Behram
Virtualni zavičaj
Mehmeda Dizdara

Pred nama je još jedna knjiga koja predstavlja dragocjeno, autentično svjedočenje o golgoti kroz koju su, u minulom desetljeću prošli stolački Bošnjaci, i ne samo oni. Vrijednost knjige je, prije svega, u njenoj dokumentarnoj komponenti gdje je uočljiv ogroman trud autora da od zaborava otrgne mnoge činjenice i detalje o stradanju Stočana i njihovim proživljenim užasima hercegovačkih logora i zatvora.

Autor Mehmed Dizdar i ovaj put potvrđuje visoku svijest i osjećaj odgovornosti, kako prema Stocu i Stočanima, tako i svima nama, a ponajprije generacijama koje dolaze. Za razliku od Dizdarove prve knjige ”Suđeni Stolac”, u kojoj je opisao vlastita iskustva i stravična događanja u konc-logoru Dretelj, u knjizi koja je večeras pred nama, autor se bavi i sudbinama svojih sugrađana, čime nudi zaokruženu sliku o stradanju jednog grada i njegovih stanovnika. Nema nikakve sumnje da će knjiga ”Stolac – virtualni zavičaj” doprinijeti rasvjetljavanju jednog burnog vremena koje ćemo pamtiti po nezapamćenom progonu Bošnjaka koji su devedesetih godina prošlog vijeka, zapravo, prošli – svoj holokaust! Za razliku od drugih knjiga i njihovih autora, pred nama je štivo ispisano rukom čovjeka-stradalnika koji je i sam prošao mučilišta Tuđmanovih, Šuškovih, Bobanovih i Prlićevih koncentracionih logora smrti u njihovoj opsjednutosti komadanja i nestanka Bosne i Hercegovine.

Mehmed Dizdar: ”Stolac - virtualni zavičaj”

Mehmed Dizdar: ”Stolac - virtualni zavičaj”

Dizdar je u kazamatu HVO-logora Dretelj proveo 333 dana i – kako voli reći, ”isto toliko noći”, čije je strašne istine smjelo opisao u svojoj prvoj knjizi ”Suđeni Stolac” (godine 1997.). I jedna i druga knjiga osim dokumentarističke vrijednosti, nesumnjivo će poslužiti i kao dobrodošla literatura za haške istražitelje i tužioce, koji upravo ovih dana nama i svijetu – koristeći obimnu, autentičnu građu i više od 400 svjedoka koji će se pojaviti pred haškim Sudom, predočavaju suštinu zločinačkog pothvata protiv Bosne i Hercegovine, za koju je optužena ne samo kompletna ratna vlada samoproglašene ”Herceg Bosne”, nego i sami vrh Republike Hrvatske iz vremena kada je na njenom čelu bio Franjo Tuđman.

Knjiga ”Stolac - virtualni zavičaj”, pored dokumentarističke, ima i književnu vrijednost, pogotovo u onom dijelu u kome Dizdar opisuje prijeratni Stolac – Stolac iz njegovog djetinjstva i mladosti, za koji će nenadmašni putopisac Zuko Džumhur svojevremeno reći da je to – ”Hercegovačka Sevilja”. Ne treba ovdje posebno govoriti –zašto? Razmišljajući o budućnosti, Mehmed Dizdar je – optimista. On najbolje zna zašto. Ali, nema sumnje da se uporišta za ovakvu budućnost vjerovatno nalaze u masovnom povratku Bošnjaka u gradić na Bregavi i njihovom snažnom opiranju politici aparthejda koja već godinama ovo mjesto drži na stupcima ”gradova slučajeva”.

Autoru knjige, Mehmedu Dizdaru, svakako treba čestitati na ovom naporu da od zaborava otrgne istinu o užasima naše bliske prošlosti. Može se ovdje, naravno, postaviti i generalno pitanje – zbog čega je u Hercegovini tako malo autora, i tako malo knjiga, koje se bave ratnom i poratnom stvarnošću? I među Mostarcima lebdi stalno pitanje zašto se ne prikupe i objave svjedočenja logoraša koji su prošli pakao logora i zatočeništava, pogotovo što je među njima bilo dosta intelektualaca, od novinara i profesora, do inženjera i ljekara? Bar su oni morali ostaviti pisani trag o tom – kako ih je neko već nazvao, ”paklenim skladištima s nepreglednim zalihama užasa”.

Zašto se sve svelo na – jednu jedinu ukoričenu ispovijest logoraša? Možemo se samo zapitati i zašto je tako malo svjedoka koji će pred domaćim i međunarodnim sudovima spremno opisati strahote kroz koje su prošli. Istina je, međutim, da se mnogi bivši paćenici sve više prepuštaju geslu ”gledaj svoja posla” – baš kao što je slučaj sa desetinama onih koji pognutih glava dočekuju pozive da se – kao žrtve, pred sudijama suoče sa svojim mučiteljima. Ali, to su već pitanja za sociološka i druga istraživanja i analize.

Moje iskrene čestitke autoru knjige ”Stolac Virtualni zavičaj”, Mehmedu… Knjigu toplo preporučujem za čitanje…

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden