Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 198 (109 - нова серија)

Година XXXI мај/свибањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Невен Перић
Повратак сонету

Иво Мијо Андрић: Сонетне звијезде, S & A Company, 2005.

Иво Мијо Андрић познато је пјесничко име, чије нове књиге истински љубитељи поезије дочекују с великим занимањем. За разлику од читатеља, који његова дјела дочекују са све већим занимањем, књижевна критика недовољно се бави Андрићевим дјелом, премда је ријеч о пјеснику који је у литерарним круговима присутан готово четрдесет година. Разлог томе не треба тражити у аутору и његовом дјелу већ, прије свега, у чињеници да је поезија у посљедње вријеме потиснута на маргину књижевних и културних збивања у нашој поремећенај друштвеној збиљи. Поезија данас има све мање поклоника, а ни издавачи не раде готово ништа озбиљније да је популаризирају и учине доступном читатељима.

Али и поред неповољне друштвене климе, пјесници и даље упорно пишу и проналазе разне начине да своја дјела приближе онима који воле поезију. Тако је и Иво Мијо Андрић припремио нову збирку пјесама која се по много чему разликује од предходних, јер је састављена од сонета посвећених, углавном, њему драгим особама. Главнину збирке чине сонетне звијезде, које аутор промовира као нову поетску могућност и алтернативу сухопарном и одвећ прозаичном постмодернистичком пјесништву.

Војимир Боровина: Корта

Војимир Боровина: Корта

Сонетна звијезда краћа је форма од сонетног вијенца и састоји се од пет повезаних сонета. Унутрашња структура сонетне звијезде језички и стилски је хармонизирана и чини заокружену литерарну цјелину. Сонети су увезани истом темом и радњом и представљају заокружену лирску причу о људима, друштвеним појавама и догађајима из свакодневног живота.

Иво Мијо Андрић је литерарни реалист који зналачки преноси збиљу у пјесму, сликајући је онаквом каква јесте, а не каква би могла или требала бити. Његов лирски код усклађен је с матрицом изворне поезије и не уклапа се у трендове сувременог пјесништва које је склоно експериментирању по сваку цијену, макар то не доносило никакве позитивне учинке код читатеља. За разлику од многих других пјесника Андрић остаје вјеран традиционалној поезији из које смо учили, а и данас учимо писменост и која је уграђена у емоционални и стваралачки сустав ранијих пјесничких генерација. У његовим пјесмама тако сусрећемо Дантеа и Петрарку, Тина Ујевића и Бранка Миљковића, као и многе друге класике поезије, чија су дјела била и остала ступовима књижевности и људске културе уопће.

Већину од уврштених сонетних звијезда Андрић је посветио својој обитељи и пријатељима. Међу њима најдојмљивије су оне које су посвећене мајци и оцу. Родитељи и њихова љубав према дјеци извор су пјесникове неисцрпне инспирације. Све пролази и нестаје али родитељска љубав остаје свијетлити и исијавати топлину до краја њихова живота. Мајка и отац, по Андрићевом схваћању, створитељи су живота и у томе их никаква натприродна сила не може замијенити. Зато су били и остали вјечна и најљепша тема у нашој и свјетској поезији.

Исписујући дирљиве сонетне звијезде посвећене брату и сестрама, пјесник се присјећа дјетињства које је, унаточ материјалном сиромаштву, било лијепо и богато духом и обитељском слогом. У данашњем времену обитељски односи оптерећени су конфликтима, и посве је разумљиво да се пјесници морају враћати прошлости да би их, барем у пјесми, учинили лијепим и идиличним. Однос према властитој дјеци Андрић промишља у сонетној звијезди која обилује педагошким порукама, с надом да ће га разумјети и слиједити пут који је и сам прошао. Тај пут је омеђен успонима и падовима и испуњен трњем и ружама. За пјеснике живот је књига коју никада не треба затварати и у коју увијек треба дописивати оно што раније није записано.

Владо Пуљић: Кујунџилук

Владо Пуљић: Кујунџилук

У сонетним звијездама пјесник слави љубав као узвишено осјећање радости и људског разумијевања. Његова љубав према жени искрена је и дубока, али истодобно и оптерећена суморном збиљом ратних догађања и поратних тешкоћа. Андрић је рат проживио у Сарајеву, које се четири године налазило под непријатељском опсадом. Одвојеност од обитељи и страхоте кроз које је са својим суграђанима прошао, оставиле су неизбрисиве трагове које препознајемо у многим његовим пјесмама.

Збирком сонета и сонетних звијезда Иво Мијо Андрић нас подсјећа на обавезу да љубав и добро ширимо и чувамо као највеће људске вриједности, а да се злу супротстављамо разумом и поезијом као моћним средством његове негације. Андрићева перцепција свијета своди се на једноставни метафорички стих који гласи: гдје влада пјесма – ту влада срећа! Сонетне звијезде показују нам смјер како до те среће доћи. У томе и јесте права вриједност ове сонетне збирке у којој сватко може пронаћи себе, онако како се пјесник проналази у судбинама других људи.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска