Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mirzet Hamzic'
Na sonetnim otocima

Hadzhem Hajdarevic': Na sonetnim otocima. Zenica, Vrijeme: 2004.

Hadzhem Hajdarevic' dolazi iz prvog reda boshnjachkih pjesnika. Od prve pjesnichke zbirke Seobe obala iz 1981., preko knjiga pjesama Koje Nuhove ladje (1987.), Zhive vode (1990.) Pjesme ponornice (1994./1995.), Peto ushc'e (1997.), Sutrashnje putovanje brodom (2000.) i do posljednje zbirke Na sonetnim otocima, nudio je vidjenje svijeta kakvog nema u ukupnoj boshnjachkoj poeziji.

Medjutim, ono prvo shto primjec'ujemo u susretu sa poezijom Hadzhema Hajdarevic'a, jeste chinjenica da nije nikad, od strane bosanskohercegovachke knjizhevno-teorijske misli (ako potvrdimo da kao takva postoji), podvrgnuta ozbiljnijoj analizi. Uz drugog pjesnika, identichnog izvan knjizhevnog bekgraunda, Dzhemaludina Latic'a, Hajdarevic' je uvrshtavan u bh. knjizhevne retrospektive vishe kao dokaz liberalizacije jednog okoshtalog drushtvenog uredjenja a manje kao autentichni pjesnik, shto on uistinu jeste. Tako da danas mozhemo s pravom govoriti o radosti poezije pri svakom govoru o Hajdarevic'evom pjesnichkom radu, oslobodjeni okolnosti koje su taj rad pratile.

Posljednja knjiga Hadzhema Hajdarevic'a Na sonetnim otocima donijela je potvrdu ovog pjesnika zahvaljujuc'i, sada se vec' mozhe govoriti o prestizhnoj godishnjoj nagradi za knjigu stihova koju dodjeljuje Planjax iz Bobara kod Teshnja. Iako c'e pazhljiviji chitaoci poezije Hadzhema Hajdarevic'a primjetiti da ovo nije i njegova najbolja pjesnichka knjiga mozhemo biti sretni zbog chinjenice da je ona svratila pozornost na cjelokupni pjesnikov rad, sve u nadi da c'e poluchiti nova chitanja koja Hadzhema nec'e svrstavati u pjesnika srednje, mlade ili starije generacije nego c'e, napokon, kazati i tekstovima potvrditi da je rijech o pjesniku prvog reda u boshnjachkoj i bosanskohercegovachkoj literaturi.

Karlo Affan de Rivera: Stara fotelja

Karlo Affan de Rivera: Stara fotelja

Knjiga pjesama Na sonetnim otocima nije skrenula pazhnju na sebe samo po tome shto je proglashena najboljom u prethodnoj literarnoj godini nego i zbog njezinih formalnih elemenata. Naime, Hajdarevic' se vratio pjesnichkoj formi soneta shto c'e aktualizirati prichu o ovoj, u poeziji, zahvalnoj ali izuzetno teshkoj pjesnichkoj formi. Nemali broj chitalaca zastat c'e na ovoj chinjenici shto c'e, opet i stavljati je u prvi plan chime je nanovo izbjegnut razgovor o onom bitnom shto Hajdarevic' poezijom donosi.

U obrazlozhenju rezultata Konkursa za najbolju knjigu poezije u 2004. godini koju raspisuje pominjani Planjax, predsjednik Komisije, Miljenko Jergovic' kazhe: ”U knjizi se mogu pronac'i polushaljivi soneti, soneti kroz koje promiche fina melankolija, pastoralni soneti, soneti zavichaja, kao i oni posvec'eni Sarajevu”, chime se Hajdarevic'eva knjiga svodi na moguc'nosti koje sonetna forma pruzha bez isticanja da je rijech o stihozbirci u kojoj je sonet zamka za povrshna chitaoca a vishe je rijech o knjizi pazhljivo gradjenoj, uoblichenoj na nachin da svaka od pjesama ima svoje mjesto kao posve novi postament, s jedne i kao izrichaj koji se naslanja kako na cjelokupni Hajdarevic'ev pjesnichki rad tako i na recentnu bh. poeziju, s druge strane. Vec' prvi naslov pjesme koja otvara Hadzhemovu posljednju knjigu, upozorava da je ona nastavak njegove prethodne stihozbirke Sutrashnje putovanje brodom jer je naslovljena kao Danashnje putovanje brodom, na putu ka sonetnim otocima. Poziv je to na kontinuitet i kontinuirano chitanje, shto nismo susreli u ocjeni posljednje Hajdarevic'eve knjige.

Vrac'amo se na nashu ocjenu da je ova knjiga donijela sushtinsko zaranjenje u pjesnichko tkivo a sonet se javlja kao izvanjski dekor koji i kad se zanemari knjizi ne oduzima od njezina bitna znachenja ili znachaja. Jer gdje se to do sada, u svekolikoj poeziji okupljenoj oko soneta, susrec'e naracija u tako viskom stepenu kao u prvom ciklusu pjesama Hajdarevic'eve posljednje knjige Na sonetnim otocima naslovljenog kao Osvrtanje. Oslushnimo samo nekoliko stihova iz pomenutog ciklusa:

U bachene mornarske kape galebi polazhu jaja… Mornari znaju
da su sretni smrtnici, koji nikad ne mijeshaju trajnu zhudnju
za rajem i trenutni grijeh… Davno smo, davno krenuli i jedino
to smo pouzdano znali… Nismo uspijevali vratiti se onome

omamljujuc'em ruzhinu vrtu u kojem su opet cvale
otete godine i sumnje u svaki sutrashnji i svaki
jucherashnji dan…

I kao shto se moglo chuti u iz obrazlozhenja prilikom dodjele Planjaksove nagrade za najbolju pjesnichku knjigu u prethodnoj godini, knjiga pjesama Hadzhema Hajdarevic'a donosi sonete na najrasnovrsnije teme. Mi, ovog puta izdvajamo temu zavichaja na kojoj je pjesnik zastajao i u svojim ranijim stihozbirkama. Upravo u ovim pjesma sretno su se sreli forma i sadrzhaj. Poslushajmo najprije pjesmu Skrushene rijechi:

Kruh, krushnost, Krushevo, skrushene rijechi
padaju po stolu ko rasuto lishc'e…
Svaku blago stishc'em medj prstima, chishc'em
nadajuc' se zraku shto me sveg lijechi.

Ali, nije chishc'e neg chistije – utom
jezichki chistunci protutnjashe glavom.
Prhnushe rijechi nad pregorkom kahvom.
U srok sam ih jedva utjerao prutom.

Kruh je zalog svakoj beshici i grobu.
U krushnosti tvari njushimo osjete.
Krushevo je krug mom djetinjemu dobu

uslijed kojeg me se poreznici sjete
pa za nostalgiju naplac'uju globu:
rijechima gulec' Ahilove pete.

16.8.1998.

Za potpunije razumjevanje ove pjesme neophodno znati elementarni biografski podatak da je pjesnik rodjen u Krushevu. Toponim koji u svom znachenju i krije i nudi osnov pjesmi. A opet uzme li se da su zavrshne tercine u sonetu prostor za potpunije postizanje efekta zavichaj izrasta u ono shto on i jeste vjechiti poreznik, stalna i neminovna slaba tachka.

I druga pjesma naslova Djetinjstvo adresirana na Krushevo:

Jabuku josh pamtim, reshetkaste dane
shto sjeckaju vjetar u rupchic'e zvuka.
Mehku vecher s neba spushta blaga ruka
koja srce nutka na dlane da stane.

Ocheva je shutnja tezha od brijega
shto se o dom krhki naslanja u noc'i.
Mjesec zategnuti dvoji kamo poc'i
ako mu ne mahnem prije svog bijega

u san… k majci, doma, u kojemu ona
premjeshta svjetlost s prozora na lica
ukuc'ana i na krilat zlatnih ptica

dok slijec'u na krov s njena groba, ko na
traci sunca da su pokreti i glasi
kojim mati ocu suhu shutnju kvasi…

14.8.2003.

Tema zavichaja je samo jedna od brojnih koji se sa manje ili vishe stihova dotakao Hadzhem Hajdarevic'. Nishta manje zanimljiva nije ni svojevrsna prepiska sa Musom C'azimom C'atic'em chiji je Hajdarevic' nastavljach kada je u pitanju sonet, s tim da ne treba zaboraviti na maestralnost Skendera Kulenovic'a koji stoji kao spona na relaciji C'atic' – Hajdarevic' kada je ova lirska vrsta u pitanju. Postavivshi se nasprama C'atic'a na nachin nepoznat u dosadashnjoj bh. poeziji autor knjige Na sonetnim otocima realizirao je tri pjesme: C'atic', C'atic'eva Lady Godiva i C'atic' u Zagrebu koje s nemalo ironije uspostavljaju komunikaciju sa ovim, kako iz stihova mozhemo naslutiti, nepravedno tumachenim boshnjachkim boemom i patnikom.

Mustafa Pezo: Mrtva priroda

Mustafa Pezo: Mrtva priroda

Dalo bi se brojati josh puno motiva u knjizi koju chitamo no ne bi smo otkrili nishta posebno novo: zhena, voda, poezija (shvac'ena kao knjizhevnost opc'enito), tradicija, poimanje svega pomenutog kao tema za sebe itd… Ali ono shto u treba imati u vidu jeste chinjenica da je rijech o knjizi koja je nastajala kroz period od 16 godina i da su pjesme pisane na najrazlichitijim mjestima i isto tako najrazlichitijim raspolozhenjima tako da njenu kompaktnost unutar istih korica odrzhava neprestano pjesnikovo razmishljanje o jeziku kroz formu soneta. Sonet se ne javlja samo kao stara i u ispisanim literatirama odavno napushtena pjesnichka forma, nego je on u ovoj knjizi integrirajuc'i elemenat bez kojeg bi chitava knjiga djelovala razudjeno kao otoci posijani po okeanskim bespuc'ima.

U vremenu kada je chitanje postalo istinsko viteshtvo i kada novi sadrzhaji modernog chovjeka drzhe sve dalje od knjige Na sonetnim otocima Hadzhema Hajdarevic'a prilika su da prepoznamo malo viteshtva u sebi.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden