Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 198 (109 - nova serija)

Godina XXXI maj/svibanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Borislav Puljic'
Hommage velikanima kista

Izlozhba ”Mostarski likovni krug 1950.-1980.”

Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljec'e 2006. U okvirima svog tradicionalnog godishnjeg festivala Matice hrvatske Mostar redovito njeguje likovnu umjetnost preko vishe slikarsko-kiparskih izlozhbi.

Ove godine je krenula s projektom chiji je cilj prezentirati likovno stvaralashtvo Mostara u dvadesetom stoljec'u, a obzirom da ga prije toga skoro nije ni bilo, znachi skoro cjelokupnu likovnu stvaralachku paletu na ovim prostorima.

Zhelja Matice je da preko chetiri izlozhbe i pratec'eg kataloga u naredne chetiri godine prezentira radove slikara i kipara chije je stvaralashtvo vezano za Mostar.

Ove godine organiziramo prezentaciju likovnih umjetnika koji su zhivjeli i radili u Mostaru u periodu izmedju pedesetih i osamdesetih godina proshlog stoljec'a.

Iduc'e godine c'emo predstaviti Mostarce koji su otishli u svijet i stvarali u drugim sredinama, poslije toga one koji su doshli u Mostar i svojim radom oplemenili nashu likovnu scenu i na kraju, u osamdesetim godinama proshlog stoljec'a, mlade a danas afirmirane umjetnike.

Zashto Mostarski likovni krug i zashto danas?

Mostarski likovni krug nikada nije formalno inauguriran kao likovna grupa, ali su ovih petnaest umjetnika (Karlo Affan de Rivera, Mirko Kujachic', Meha Sefic', Ico Voljevica, Vlado Puljic', Mustafa Pezo, Mladen Soldo, Jusa Nikshic', Kreshimir Ledic', Bobo Samardzhic', Tihomir Cuco Stajchic', Zhelimir Miladin, Vojimir Borovina, Nikola Njiric' i Florijan Mic'kovic') to postali, kako preko stilski ujednachenog likovnog izrichaja, tako i u zajednichkim nastupima. Oni su zhivjeli i stvarali na jednom uskom prostoru u relativno zgusnutom vremenu kojem su dali pechat ne samo svojim likovnim talentom vec' i drushtvenom pojavom. Ne vjerujem da je na ovim prostorima bilo vishe slikara nego u drugim krajevima svijeta, niti da su oni bili bolji, ali su svojim zajednichkim nastupima i nachinom zhivljenja i iznosec'i umjetnost na ulice i trgove dali josh jedan atribut gradu. Zbog toga ih mi ovdje prezentiramo zajedno i zbog toga je ovo jedno sjec'anje ne samo na njih vec' i na grad iz tog doba.

Obzirom da umjetnost nije ono shto umjetnici slikaju (a josh manje kako zhive), vec' nachin na koji slikaju, prezentirajuc'i ih mi ne zaboravljamo na njihovu likovnu kvalitetu i opc'u umjetnichku razinu koju su predstavljali u tadashnjim shirim okvirima.

Ponosni smo na njihove likovne izrichaje koji su bili ”rame uz rame” tadashnjim svjetskim zbivanjima u znachajnijim umjetnichkim sredinama, i shirim od tadashnje drzhave. Zbog toga ovom izlozhbom zhelimo potaknuti ponovnu valorizaciju ovdje izlozhenih djela i umjetnika i njihovu prezentaciju u josh shirim okvirima do koje mora doc'i.

Djela nastala u nashoj maloj, zatvorenoj provincijskoj sredini to zasluzhuju, jer daleko prelaze njene okvire.

Cjelokupna aktivnost i sjec'anje na Mostarski likovni krug je pokrenuta u ovo vrijeme zbog spoznaje da su ”muze shutjele dok je oruzhje govorilo” u proteklim godinama na ovim prostorima, a nova poslijeratna siromashna zbilja nije ostavila prostora znachajnijoj duhovnoj nadgradnji.

Svjesni da ”Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme radjanja i vrijeme umiranja, vrijeme sadjenja … rushenja i gradjenja”, ochekujuc'i upravo to vrijeme i vrijeme radjanja i uskrsnuc'a zheljeli smo da sjec'anje na zlatno vrijeme likovnosti pokrene stvaralachki duh generacije mladih koja nas danas okruzhuje i chiji stvaralachki potencijal treba proklijati, u shto vjerujemo i nadamo se.

Zbog svega toga Matica ovu izlozhbu zheli napraviti kao hommage izlozhenim autorima i poticaj novoj generaciji mladih umjetnika koji stvaraju u ovom gradu.

U Mostaru, travnja, 2006. godine

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden