Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 196 (107 - nova serija)

Godina XXXI mart/ozhujak 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shemsudin Zlatko Serdarevic'
Mostarac koji je osvojio Evropu

Desmir-Desko Janjic'

U Zhenevi je 19. januara 2006. u 89. godini zhivota preminuo poznati Mostarac Desko Janjic' koji je 50 godina bio profesor tamoshnjeg Univerziteta i, za velike zasluge dodijeljena mu je titula pochasnog profesora Univerziteta u Zhenevi.

Desko Janjic'Zhivotna staza Deska Janjic'a na dionici od Mostara do Shvajcarske bila je ispunjena nizom teshkih zhivotnih iskushenja i brojnim opasnostima. Kao odlichan uchenik maturant dobio je drzhavnu stipendiju za dalje shkolovanje u Francuskoj.

Rat ga je zatekao u Belgiji odakle je prognan i utochishte nalazi u Francuskoj. U toj zemlji se prikljuchuje pokretu otpora protiv fashizma ali uskoro biva uhapshen i interniran u logor Compiegne a zatim je prebachen u logor Neuengamme u Njemachkoj. Prava drama dogadjala se u zalivu Lübeck kada su saveznichki avioni bombardovali brodove koji su prevozili zatvorenike. Jedan od brojnih putnika zatvorenika na brodu bio je i Desko. Presudnu ulogu u njegovom spashavanju iz tog pakla odigrali su srec'a i hrabrost.

Po povratku iz logora u nekoliko navrata je boravio u studentskom domu u Comblouxu otvorenom poslije rata za prihvat prezhivjelih uchesnika pokreta otpora i bivshih logorasha. Diplomirao je na univerzitetu u Grenoblu iz elektro-hemije i elektro-metalurgije. Ponovo je dobio stipendiju za dalje shkolovanje, ovaj put ona je bila namijenjena zhrtvama rata odnosno bivshim logorashima. Pripremao se za odbranu doktorske disertacije iz hemije i fizike. Kako je stipendija isuvishe skromna morao je dodatno zaradjivati za zhivot. Odluchio je da daje privatne chasove shto je urodilo plodom. Konachno je u Zhenevi stekao dugo zheljenu diplomu doktora nauka sa potpisom prof. Brinera. To mu je omoguc'ilo da napreduje na univerzitetu; postao je asistent, potom shef grupe, vanredni profesor i konachno stiche najvec'u titulu redovnog univerzitetskog profesora.

Desko je imao lijepu osobinu da sa nekim svojim studentima odrzhava stalne veze nakon diplomiranja.

Bio je jako vezan za svoju domovinu Jugoslaviju koju nije trazhio u Beogradu niti Zagrebu ili u Sarajevu. Ona se nalazila u njegovom Mostaru sa charobnim lukom Starog mosta sa kojega je skakao kako bi od turista zaradio za dzheparac.

U sali za komemoracije, u centralnoj kapeli groblja u Zhenevi okupilo se oko pet stotina posjetilaca, rodbine, njegovih prijatelja, poznanika i bivshih studenata. Izmedju ostalih svoja sjec'anja na Deska kazivali su: Sonia Debeauvais, Michel Favre, prof. Haerdi, prof. Marc Prentki, prof. Dominique Belin, Guy Mettan, Danilo i Veronika Janjic' i drugi.

Gospodja Ester Lamandier, zhena chiji je glas Desko volio slushati oprostila se od ovog plemenitog chovjeka rodjenog Mostarca sa dvije kompozicije. Posjetioci su tada chuli i glas njegovog brata, velikog vokalnog soliste Mile Janjic'a koji ostaje zapisan u istoriji be-ha sevdalinke kao jedan od najvec'ih interpretatora karasevdaha i starogradske pjesme. A potom su se na francuskom i nashem jeziku, u posebnom nadahnuc'u obratili gospodja Sophie i Lare Miloshevic', chule rime velikog mostarskog pjesnika Alekse Shantic'a kojim je u salu preneshen dah i duh Mostara koga su neizmjerno voljeli svi Janjic'i a posebno Desko i Mile.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-16

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden