Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 191 (102 - нова серија)

Година XXX октобар/листопад 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Петар Кнежевић
Брчко и Мостар на платнима

поводом изложбе Славка Медунића
у Галерији Центра за културу Мостар

Славко Медунић је први сликарски изазов доживио у дјечијој игри, размазујући прстићима боје са палета по штафелајима, посматрајући, а затим, симпатичним дјечјим покретима имитирајући познатог бх. сликара, Брчака – Ризаха Штетића и свога стрица Ђорђа који су се дружили сликајући у природи. Славко је био њихов миљеник. Одрастајући уз сликаре, а касније дугогодишњим аутодидактичким искуством, Медунић је успио остати у класичним сликарским оквирима и у исто вријеме пронаћи самосталан, савремен начин рада. Насликао је аутентична сликарска дјела у импресионистичком маниру. Осим што је на његовим сликама донекле примјетан утицај Штетићевог раскошног колорита, он се формирао у сликара који је успио избјећи било чији превелики утицај. Из умјетнички надарене породичне лозе, посебно од стрица Ђорђа, наслиједио је и преузео, а потом изградио сликарско умијеће које је у задњих десетак година из хобија прерасло у озбиљан стваралачки рад. Док слика, он води рачуна о цјелокупној, првенствено, колористичкој композицији не запостављајући детаље. Сликајући пејсаже, мртве природе или портрете, он успијева избјећи површно, удварачки самодопадљиво и сухопарно биљежење призора. Са доживљеном осјећајношћу, зналачки успјешно он рјешава композицију слике, свјетло, материјализацију, колорит, гаму, просторну и ваздушну (сфумато) перспективу, изазивајући код посматрача импресиван доживљај насликаног. Славко се као успјешан сликар озбиљније експонирао у зрелим годинама. Његове слике представљају спој допадљивог и ликовно вриједног, па су као такве једнако „пријемчиве“! како обичним грађанима тако и стручним познаваоцима сликарства.

Славко Медунић

Славко Медунић

Медунић је, првенствено, сликар свог родног краја, брчанских крајолика и ријеке Саве, на чијим мотивима истински доживљава својеврсну Клод-монеовску импресију, преносећи је, најчешће шпахтлом, на сликарско платно. Он слика, јутарњим повјетарцем испрекидан, траг дима са рибарских бродица, над таласима благо поремећеним воденим огледалом Саве. Затим зналачки осјећајно продубљује простор кроз прохладни јутарњи сфумато ка сањивим маглинама обзорја над водом коју грле магличасти обриси још непробуђених обала зараслих у буј растиња и врбака. По свему томе расуто, једва примјетно божанско свјетло неуказаног сунца које се неодређено осјећа у тамо далеким, још буновно – нераздањеним, облацима. И све то ћути у изванредној, необично њежној пепељасто тамној, плаво-љубичастој јутарњој прозрачној гами са понеким златастим одсјајем (акцентом) на води. На његовим сликама заиста импресивно дјелују данас ријетке, нахерене старинске куће посавских села.

Медунић је, заправо, сликар старина. Тако га је, приликом боравка у Мостару, снажно привукао и сликарски инспирисао својом архаичном љепотом Стари мост, калдрмама са каменим кулама и кућама, над прелијепом необично зеленом Неретвом и њеним каменитим обалама. На мотивима из Мостара Медунић постиже карактеристичан амбијент југа. У сфумату ових слика препознајемо чистоту сухог и топлог јужњачког зрака, свјетлост прелијепе херцеговачке ведрине и бјелину камена на сунчаној јари. Камени кровови са оскудно баченим кратким сјенама малих надстрешница, по сунцем обасјаним зидовима, зраче топлином медитеранске жеге. Понеки дебели хлад од зидина, смокава и другог јужног растиња на овим сликама, готово да је пожељан као визуелно освјежење посматрачу. Љепоту старог Мостара Медунић на платна преноси овладалим, усвојеним и потпуно сигурним ликовним рјечником. Широким, енергичним и лагано разиграним потезима шпахтле, он слика љепоту прошлости у данашњем времену.

Славко Медунић: Брчко, уље на платну

Славко Медунић: Брчко, уље на платну

Радећи и дружећи се са пријатељима интензивно и свакодневно у веома пријатном амбијенту љетне хладовине дворишта и зимске топлине његове куће у Брчком, Медунић је на њему својствен аутодидатички начин, пронашао свој сликарски пут. Сликарски језик старих мајстора је усвојио, прилагодио данашњем времену, за себе надградио и створио дјела истински вриједна пажње. Теме су му људи – његови пријатељи Брчаци, мотиви старог Брчког, сеоски пејсажи, мотиви са Саве, рибари, мртве природе, мотиви са путовања…

Данас је Медунић значајан, све траженији, признат и познат умјетник.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска