Most - Index
Most - Pretplata
Ayse Arkun: Mrtva priroda [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 181 (92 - nova serija)

Godina XXIX decembar/prosinac 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Cezar Danon, London
”B” razred strojarskog (mashinskog)
odsjeka SSTSh – Zagreb

Daleke 1946. godine doshlo je u Zagreb oko 1100 djevojaka i mladic'a, iz cijele bivshe Jugoslavije (izuzev iz Slovenije), iz Bosne i Hercegovine 302, a iz Mostara 50, da bi se shkolovali za tehnichare: strojarske (mashinske), elektro-tehnichke, kemijske i gradjevinsko-arhitektonske struke.

Shkola je dobila ime: Savezna srednja tehnichka shkola – Zagreb. Vec'ina uchenika bila je smjeshtena u djachkim domovima, kojih je bilo nekoliko. Najvec'i djachki dom bio je u Klaic'evoj ulici, vrlo blizu shkole, gdje smo bili smjeshteni i mi strojari.

Tadashnja vlast planirala je da sa srednjim struchnim kadrom, iz te shkole, podmiri potrebe mlade industrije, a i gradjevinarstva, na prostoru cjelokupne bivshe Jugoslavije.

Nakon zavrshenog shkolovanja 1949. godine, Centralna planska komisija rasporedila nas je po cijeloj nashoj domovini Jugoslaviji.

Tokom shkolovanja i boravka u domovima razvilo se iskreno, chvrsto drugarstvo, posebno u razrednim odjeljenjima. Zhivjeli smo u prilichno teshkim uslovima, chesto smo bivali gladni, hrana je bila nedovoljna i jednolichna, bili smo loshe obucheni i obuveni, bivalo je hladno u boravishnom prostoru itd. Pored svega toga lagana, vedra, mladenachka atmosfera bila je uvijek sa nama i uz nas.

Goran Hrvic': Mrtva priroda, ulje na staklu

Goran Hrvic': Mrtva priroda, ulje na staklu

Poslije mnogo godina, tachno 12.8.2004. godine, sarajevske kolege, bivshi uchenici SSTSh, organizirali su susret generacije. Pored najbrojnijih Sarajlija, doshla je i grupa iz Mostara i to: nashe drage kolegice, Shishirak Hana i Lasta Balic' Vahida, zatim Machkic' Shac'ir, Vila Remzija, Temim Ahzur, Hadzhic' Huso i ja. Nashu grupu je oplemenio svojim prisustvom, ugledni pjesnik i glavni urednik chasopisa ”Most”, Kebo Alija. Bilo je i kolega iz Travnika, iz Zenice je doshao moj drug iz razreda, Mulabegovic' Safet.

Osjec'ao sam se uzbudjeno ali i sretno i vrlo prijatno, mislim da su se tako osjec'ali i ostali prisutni. Svi smo dobro preshli sedamdesetu godinu zhivota, uz boljke koje prate te godine. Nismo prichali o temama koje su cheste u nashoj starosnoj dobi, kao o chajevima za dobru probavu, o masiranju bolnih mjesta, korisnim aspirinima itd. Pjevali smo, veselo i srdachno razgovarali smo o svemu i svachemu pa i o proshlim vremenima i sjec'anjima na shkolovanje u SSTSh, shto nas uvijek osvjezhava. Uzhivali smo u slushanju recitovanja pojedinaca, a posebno u stihovima Alije Kebe. On nam je predlozhio da ostavimo pismeni trag o nashim druzhenjima, nashim pojedinachnim sudbinama pa i znachajnim nashim pothvatima, shto je sa odushevljenjem prihvac'eno. Obrazovan je odbor za razmatranje i realizaciju tog projekta, u koji je ispred Mostaraca ushao Remza Vila. On nas je iznenadio sastavljenim i chitanim stihovima, pa je pobrao odushevljen aplauz.

Uz ukusna jela i raznolika pic'a, toplo i vedro raspolozhenje, vrijeme je brzo proshlo pa je trebalo krenuti nazad u Mostar. Rastanak je bio pomalo tuzhan ali sa chvrstom zheljom da se shto je moguc'e cheshc'e sastajemo.

Hvala sarajevskim kolegama koji su organizirali ovo druzhenje koje me je pomladilo i duboko se urezalo u moju dushu, kao lijep nezaboravan dozhivljaj.

Jednog kishovitog jutra u Londonu, gdje sada zhivim, odluchio sam izvuc'i iz sjec'anja a i spasiti od zaborava imena kolega iz mog ”B” razreda, SSTSh – Zagreb, to su bili: Angster Stanislav-Stako, Antunovic' Luka, Arnaudov Zhivko, Cheranic' Slavko, Danon Cezar, Filjak Branko, Hrelja Ivan, Ivanchic' Dragutin, Kancir Boris, Katanushic' Marijan, Marjanovic' Dejan, Mehmedagic' Fuad, Mulabegovic' Safet, Nishic' Milivoje, Radecki Vinko, Raicheic' Drago, Saich Zvonko, Srbic' Miroslav, Stojev Tihomir, Tasevski Jovanche, Uljarevic' Slobodan, Vasiljevic' Simo, Vene Zvonimir, Vujinovic' Milosh, Vukovic' Aleksandar, Vukovic' Ranko i Zhigman Josip.

Neke kolege imale su nadimke po kojima su znani: Angster Stanko, kao pametan i dobar uchenik, dobio je nadimak Mozgo. Antunovic' Luka-Pedagogo. Arnaudov Zhivko, poshto mu je uvijek bilo hladno (Kelvinova nula) nadimak mu je bio Kelvin. Cheranic' Slavko-Cigo. Katanushic' Marijan-Picek. Nishic' Milivoje-Popaj. Raichevic' Drago-Giljgamesh i Uljarevic' Slobodan-Smajo.

To su moji razredni drugovi, sa kojima sam bio u istom razredu, spavao u istim spavaonicama, uchio u istoj uchionici, jeo u istoj trpezariji, prezhivljavao prijatno i neprijatno. To je izgradilo neraskidive, prijateljske veze.

Neke kolege su na zhalost umrle. Ali c'e biti uvijek u mom sjec'anju i mom srcu. Svim kolegama – bivshim uchenicima SSTSh – Zagreb, shaljem srdachne, drugarske pozdrave!

Cezar Danon, London

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zoran Kovachevic': Memo III, ulje na kartonu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden