Мост - Индекс
Мост - Претплата
Шефкија Махић: Плодови љета [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 178 (89 - нова серија)

Година XXIX септембар/рујан 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Проф. др. Елбиса Устамујић
На уздарје граду

Рецензија монографије „Стари мост у Мостару“
Алије Цигића и Анте Мишковића

Рукопис Монографија Стари мост у Мостару аутора Алије Цигића и Анте Мишковића вриједан је потхват од културолошког значаја не само за Мостар и Босну и Херцеговину, него и за шири простор османске архитектуре, па и даље, све докле допире слика и глас о гласовитоме Мосту. Сакупљеном грађом књига је свједочанство у документарном смислу о трајању у простору и времену и сраслошћу грађевине с урбанизирањем Мостара, али и о психоемоционалној и судбинској вези људи и Моста.

Аутори су систематизирали документе о рецепцији Моста од шеснаестог вијека до данас. Обухваћена су дјела умјетничког надахнућа, изражена у поезији, прози, путописима, записима, и то на многим језицима. Тако је заступљена поезија мостарских пјесника на оријенталним језицима (арапски, перзијски, турски): Бајезидагића, Меџазија Шаније, Рахмија, те запис најранијег путописца Евлије Челебије, па све до најзначајнијих аутора нашег времена. У Монографији је сабрано, у распону више од четири стотине година, око двије стотине аутора, међу којима су неки заступљени с више прилога. Уврштене су и изјаве, и пригодни текстови, и записи о значају, властитом доживљају и обнови Моста од домаћих и свјетских угледника, политичара, архитеката и грађевинара, те књижевника, сликара, музичара, театролога до скакача с Моста и обичних људи.

Јусуф Јуса Никшић: Увијек нешто другачије, 1982.

Јусуф Јуса Никшић: Увијек нешто другачије, 1982.

Књига је посебно богата ликовним прилозима (257) који премашују број текстова, међу којима су и гравуре, акварели, уља, радови у бакру, плакати, поштанске марке, новчанице, корице књига или је слика Моста послужила за дизајнирање кутија за бомбоне, табакере и другог. Најстарија ликовна дјела датирају тек из деветнаестог вијека и први су сликари странци, а експонати су сачувани у књигама, збиркама и музејима широм Европе. У двадесетом вијеку иницијативу су преузели домаћи умјетници, школовани најчешће у Паризу, и нема значајнијег сликара на ширем јужнославенском простору а да није повео ликовни дијалог с мостарским Старим мостом и остварио вриједно дјело.

Мост, стари, мостарски, постао је симбол за савршено умјетничко дјело које мултиплицира поруке у распону људске пролазности и трајности грађевина, како би Андрић рекао: добро смишљених и тврдо заснованих да буду хаир и љепота, до естетском сублимацијом остварене синтезе Истока и Запада уцјеловљене у Куленовићеву сонету, гдје се у умјетничкој оплодњи преплиће форма сонета и тариха, те савремена филозофија Окцидента и исламска духовност и мистика Оријента.

Нажалост, у хисторијском времену постоје и друге и друкчије силнице, оне репресивних и апокалиптичних сила, хаоса рата, помрачења ума и бесмисла, бескрајности зла и духовног потонућа. Отуда је цивилизацијски шок изазван рушењем Старог моста имао далекосежан одјек и велики стваралачки потјецај за људски и умјетнички гест и чин осуде зла и мржње. Поетски и сликовно изражавано је немирење и неприхватање побједе безумља чији је сукус изражен у наднаравној моћи егзистенције моста, у стиховима мистичног прелаза он се винуо: Преко мјесеца / изнад воде / На небо ћуприја / Да буде. (Х. Башић)

Мост тако није изгубио ништа од знамења стјецана вијековима, већ је његова симболика постала мисаоно још гушћа у својој плуридимензионалности; придодана су му и нова актуелна значења у савременом свијету сусретања и спајања различитости.

Рукопис Стари мост у Мостару аутора А. Цигића и А. Мишковића добро је замишљен, а сакупљени разноврсни материјал систематизиран је и укомпониран у цјелину на такав начин да је информативан и прегледан, а естетски оставља дојам на висини постављеног циља.

Због свега напријед сажето исказаног, рукопис Монографије сматрам вриједним, те са задовољством и без икакве задршке препоручујем за штампу.

Погледајте и интернет страницу:

Монографија „Стари мост у Мостару“ – Мостару на уздарје

Претходна · Садржај · Наредна

Сафет Зец: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска