Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Smajlović
Stihovi koji osvajaju jednostavnom ljepotom

Rasim Karić: ”Bosanski lavirint”, pjesme

Pisanje je individualan čin i takvoj spoznaji se nema niti šta oduzeti niti šta novo dodati: svaki pisac piše na svoj način, slijedeći iskonski zov potrebe za pisanjem, oslanjajući se na talenat, koliko i na uporan rad.

Pred nama su pjesme koje je ispisao život, a sve što život ponudi kroz pero književnog stvaraoca, zavređuje pozornost i promišljanje kako se tako najljepše rađa ljepota koju sa sobom (do)nosi poetika. Onoliko, koliko je pjesnik odživio ili odbolovao svoje pjesme, prije nego ih je ponudio oštrici kritike, traje naša pažnja u smislu poniranja u suštinsko ili lebdenja nad stihopisom. Sudeći po onim stihovima, koje su kanuli na hartiju ravno iz grudi, Rasim Karić je dobrano odživio svoje pjevanje, prije nego je ono stiglo do našeg uha. Bljesak mudrosti daje pjesmama snagu misaone poetike, ali i uvjerenje kako pjesnik nije slučajno naget nad tako ozbiljnom zadaćom kakva je pisanje poezije. On u pjesmi ”Pepeljara” stihoslovi:

”U grobnici od stakla
Svakog dana
Umiru dječaci...”!

Pa i u pjesmi ”Ona”, koju je ispisalo srce, misaonost je dominantna nad uzdahom kojeg sa sobom nosi ljubav ”kao posljednji uzdah mudrosti”. Odslušnimo ovaj stih:

”U maju ona se kupa
U bijelom beharu
I ko grudva snijega topi
U vrelom ljubavnom žaru...”

Pa ipak lirske slike ovakve poetike su bliskije za dušu pjesnika, te otud su i pjesme koje opisuje ”oko i sve što u oko staje, a duša upija”, bolja ponuda Rasima Karića za iščitavanje, osluškivanje, a odmah potom i čitalačko uživanje. On u svemu vidi mogućnost da može posijati sjeme stiha, koje će proklijati, olistati i sazrijeti u jednom dahu – za cijelu pjesmu. Nerijetko, snaga je u kratkom stihu i jednostavnoj poruci:

”Januar – mladoženja
I ljudi se izljubiše”.

Umije Karić biti s mjerom duhovit i s mjerom satiričan, ali i dobrano dorečen, kao što je slučaj u pjesmi ”Demokratija”:

”Šutim i trpim
Čekam da prorade vozovi
Pa da stanem ispod podvožnjaka
I vrisnem ono što mislim”!

Vrijedan pažnje je po mjeri skrojen i stih iz pjesme, po kome je naslovljen rukopis:

”Koračamo već dugo
A pomakli se nismo
Kao da se Bosna
Oko nas okreće...”

Ako ništa, a ono misao je sretno pretočena u metaforu.

Ima Karić pjesama u kojima se, od bistrine, možemo ogledati, a takve stihove je ispisivala njegova čista duša, ili jednostavnije rečeno – ljudska dobrota. U takvim bistrim izvorima je slatko gašenje čitalačke žeđi za poezijom koju čini lijepom jednostavnost i beskrajna iskrenost. Od opisa u pojedinim pjesmama, duša nam biva ostrvo na kome ničeg nema hladnog, tamnog ili nejasnog. Poput akvarela u nas kaplje ljepota jednostavne poetike!

Perihan Özdabak: Ilustracija

Perihan Özdabak: Ilustracija

Pa ipak, neizbježna je ovakva oštrica kritike: kamo sreće da je Karić brižnije pripremio ovaj stihopis, kojeg čine tri prilično različita ciklusa. Ovo hoću reći: ima pjesama koje se kvalitetom uzdižu visoko, do pod čelo, ili poniru duboko u naša čulna osjetila, ali i pjesama kojima je mjesto u stihozbirkama za najmlađu populaciju. Na takvom svrstavanju – sve u jednu seharu – bojim se da će mu zamjeriti i čitaoci, ali samo u toj mjeri spoznaje da je moglo i drugačije.

Moguće su i neke druge zamjerke pomnog iščitača ovog stihopisa, koga čine ciklusi ”Ljepota duše”, ”Iza bodljikave žice” i ”Bosanski lavirint”, ali je sasvim sigurno da je duboko iskren, topao, pošten, svojevrstan, zanimljiv, koristan...

I otud, ovaj Karićev stihopis, sam po sebi, ište toplinu korica i svoje mjesto u našim bibliotekama.

Sarajevo, 9.12.2003. godine

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden