Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Inga Dragoje-Mikulic'
Mostarski likovni krug

u povodu Dana Matice Hrvatske 2004.

Inicijativom Matice Hrvatske Mostar ovo predstavljanje likovnih umjetnika jedan je od prvih pokushaja stvaranja uvida u likovnu situaciju u gradu nakon rata. Naravno da je takvih pokushaja bilo i ranije, ali usporedjujuc'i izlozhbu Centra za kulturu ”Mostarski likovni izraz” radjenu 2000. godine, te skupnu izlozhbu iz 2002., naziva ”Mostarski likovni krug” i ovu ”matichinu”, chini se da su sve tri imale itekako dobar razlog da budu radjene i priredjene, kako zbog autora, tako i zbog publike.

Jusuf-Jusa Nikshic': Neshto poslije I, kombinirana tehnika

Jusuf-Jusa Nikshic': Neshto poslije I, kombinirana tehnika

”Mostarski likovni izraz” pokazao je nastanak sjajne likovne scene koja se radjala 70-tih godina u Mostaru kroz djela Karla Afana de Rivere, Mirka Kujachic'a, Mehe Sefic'a i nastavljala kroz zashtitne znakove likovnosti 70-tih godina Nikolu Njiric'a, Jusufa Nikshic'a, Vladu Puljic'a.

Florijan Mic'kovic': SkulpturaIzlozhba ”Mostarski likovni krug” (J. Nikshic', V. Puljic', M. Soldo, N. Njiric', F. Mic'kovic', K. Ledic', S. Pezo, M. Begovic', Z. Melcher, N. Ackovic', D. Nikolic') prikazuje pojedine autore kao sinonime generacija, a time i odredjenog likovnog shvac'anja. Ona je prezentirala likovnu scenu posljednjih dvadesetak godina proshlog stoljec'a, a prikazana je vishe puta (Split, Beograd, Sarajevo) kao reprezentativan povijesni osvrt.

I ovaj posljednji uvid govori o odredjenim vazhnim i vrlo uochljivim promjenama u mostarskoj likovnoj sceni. Naime, vishe od polovine predstavljenih autora pripada mladjoj generaciji koja je nedavno zavrshila shkolovanje na Likovnoj i Pedagoshkoj akademiji, i koja ima svoje ochite potencijale u radovima B. Jovanovic'a, V. Vuge, V. Mic'kovic'a, D. Pehara, te posebno Marija Shunjic'a i Dalibora Nikolic'a, mladic'a koji pokazuju istinsko uvjerenje i energiju svojim radovima. Naravno da su njihov profesionalni razvoj i predstavljanje danas tako nuzhno, vezani i za okolnosti koje nisu posebno povoljne; osim obaveznog obrazovnog djela, vrlo se malo ulazhe u likovnu kulturu, o chemu svjedochi stanje nashih muzeja, galerija, rjeshavanje statusa samostalnih umjetnika, ateljea.

Vrlo vazhna znachajka ove izlozhbe je i jasni generacijski diskontinuitet, kojega smo i ranijih godina bili svjesni, ali je sada posebno uochljiv. Nedostatak srednje generacije likovnih umjetnika, a time i odredjenih likovnih izraza, poput apstrakcije ili enformela, tako svojstven upravo toj generaciji ovdje se posve potvrdjuje. Danas predstavljeni B. Sesar, S. Pezo i Lj. Rajkovic', te M. Begovic' chiji radovi nisu izlozheni, tek su mali dio te generacije, koja je trebala stvoriti sponu izmedju lirskog realizma starijih i novih medija kojima su okrenuti mladi.

Vladimir Puljic': Suncokreti u zdjeli

Vladimir Puljic': Suncokreti u zdjeli, ulje na platnu, 2002.

Bez obzira na sve chinjenice o prirodnim i razumljivim promjenama unutar nashe likovne scene, ne zaboravimo vjerojatno najvazhniji razlog ovakvih prikaza, a to je umjetnost. Ona je proizvod onog zdravog, najsvjesnijeg i najintimnijeg djela umjetnika, onog koji je vezan za stvaralashtvo svih ljudi njegovog vremena. Ova izlozhba opravo pokazuje susret jedne stare i jedne nove koncepcije vremena: stare koja se zasniva na onome shto je individualno, a nova na onome shto je univerzalno. Obje naravno, bez obzira koju osobno odabrali, znaju da umjetnichko djelo ne igra tako pasivnu ulogu da bude samo konzumirano – vec' ima i ulogu aktiviranja, u onoj mjeri u kojoj potiche spoznaju i ambicije gledatelja.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden