Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ines Kajić
Kragujevački dani prijateljstva

Šutnja slama mnoga prijateljstva, rekao je Aristotel, a šutnjom na poziv kragujevačkog gradonačelnika nije odgovorila mostarska delegacija kada je početkom mjeseca maja dobila zvaničan poziv da posjeti ovaj grad. Kragujevac tokom mjeseca maja obilježava svoj dan a to je prilika da se susretnu brojni predstavnici pobratimljenih gradova sa područja ex Jugoslavije ali i svih drugih država koji na taj način žele obnoviti pokidane veze.

Vrijeme je, ocijenio je dobro mostarski gradonačelnik, da se otputuje u ovaj pobratimljeni grad te obnove stara prijateljska druženja i uspostave pokidane veze.

Već 28. godina traje prijateljstvo između Mostara i Kragujevca ali posljednjih 10. zid šutnje bio je jak, ali ne i nepremostiv.

Kragujevac je tih prvih dana maja bio stjecište brojnih stranih delegacija iz Italije, Rumunije, Makedonije, Poljske, Bosne i Hercegovine. Na poziv gradonačelnika dr. Vlatka Rajkovića, inače proevropski i prodemokratski orijentisanog srbijanskog političara, odazvali su se skoro svi gradovi prijatelji kako bi se prekinula ”šutnja” a riječju i djelom pokazalo da mladi naraštaji traže i žele vidjeti šta se to dešava u njihovom susjedstvu.

Posjeta delegacije Mostara Kragujevcu

Posjeta delegacije Mostara Kragujevcu

Gradonačelnik Vlatko Rajković je izuzetno cijenjen na domaćoj političkoj sceni a krajem septembra ponovo će se kandidovati za funkciju koju trenutno obavlja. Njegovim dolaskom, kako sam mogla čuti od brojnih novinara kolega, Kragujevac je doživio zavidan progres a Gradska uprava svojim upornim radom otvorila je vrata najbližim susjedima ali i Evropi, jer shvatili su da bez takvog odnosa mogu ostati samo još u dubljoj izolaciji.

Delegaciju Mostara predvodio je gradonačelnik Hamdija Jahić, dopredsjednik Gradskog vijeća mr. Milan Jovičić, direktor administracije Gradske uprave Božo Ćorić te članovi Ureda za odnose s javnošću Ines Kajić i Miroslav Landeka.

Kragujevčani su se pokazali kao izuzetno dobri domaćini i tokom tri dana, koliko smo bili njihovi gosti prisustvovali smo brojnim kulturno-tradicionalnim manifestacijama, likovnim i cvjetnim izložbama, a drugog dana našeg boravka posjetili smo i spomenik u Šumaricama, nedužnim žrtvama iz poznate pjesme Desanke Maksimović:

”... Bilo je to na brdovitom Balkanu... mučeničkom smrću umrla je četa đaka u jednom danu...”

Nisam mogla a da ne pomislim, da tako svirepe scene mučenja i ubistava nisu mogle biti misao vodilja da nam se to više nikada ne ponovi, da više nikada na takav način ne osjetimo gorčinu... ali... na nama je ponovo težak zadatak... graditi dobre odnose i pamtiti istoriju. Ne zaboraviti.

Na svečanoj sjednici u Staroj Skupštini u povodu obilježavanja Dana Kragujevca gdje je, na iznenađenje brojnih zvanica, uglednih gostiju te brojnih delegacija u prisustvu princa Aleksandara II Karađorđevića gradonačelnik Mostara dobio najduži pljesak za govor koji je bio istina kratak, ali sadržavao poruke koje odišu pozivom na toleranciju i suživot kao i na premoštavanje razlika i podijeljenosti.

”Mostarski Stari most simbol je ponovnog rađanja suživota i prijateljstva među građanima Mostara, i taj simbol Bosne i Hercegovine biće svečano otvoren 23. jula ove godine, zbog toga neka on bude povod za dolazak kragujevačke delegacije u Mostar kako bismo na taj način ukazali da mostovi služe u funkciji spajanja a ne razdvajanja”, rekao je gradonačelnik Mostara u Staroj Skupštini a njegov govor prenijele su sve televizijske i radio stanice u Srbiji.

Utiske koje smo ponijeli iz Kragujevca, zaista mijenjaju dosadašnju sliku na stanje i političke prilike u Srbiji. Po brojnim sadržajima i uređenosti grada Kragujevac podsjeća na Mostar, pa je vjerujem to bio i razlog zbog kojeg je još davne 1976. godine sklopljeno prijateljstvo između ova dva grada i kako kažu oni koji još pamte te dane bili su to nezaboravni sadržaji za koje će, ako Bog da, biti još prilike da ih u potpunosti obnovimo.

Da li ćemo to zaista i uraditi ostaje da se vidi, ali naš je zadatak da na ovu posjetu odgovorimo istom gostoljubljošću kojom smo bili dočekani nakon tolikih godina poslijeratne šutnje.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden