Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Posljednja vozhnja Shemsudina Badzhaka

Kao da je Mostar i Mostarce neki novi usud snashao. Samo u posljednje vrijeme, na put bez povratka odoshe: Fadila Chustovic', Nijaz Batlak, Nenad Zhujo, Vlado Todorovic', Smilja Rogic', Zehra Handzhar, Stefan Sunaric', Milenko-Bela Belovic', Hamdija Dzhudzha, Milivoje Mrkic', Chedo Hadzhic', Ismet Dervishevic', Nedja Andric', Sadi C'emalovic', Shemsudin Badzhak...

Svi, kao ljudi, bijahu tako razlichiti, a u smrti jednaki: nestali su tiho, dostojanstveno.

Sve sam ih u dushu poznavao i volio kao najmilije svoje.

Na njihovom isprac'aju, na mostarskim haremima i grobljima tuga bijashe golema i, shto bi Makedonci rekli, najgolema.

Ovo je slovo o Shemsudinu Badzhaku koji je, nakon jedanaest operacija (!) preminuo u Londonu, a sahranjen nedavno na ateistichkom groblju u Mostaru, uz posmrtne zvuke gradske glazbe.

Kada sam ga zadnji put, lani, vidio u bolnici Juzhni logor, govorio je tako sjetno i mirno, kao da je slutio teshku boljku skorog odlaska i rastanka sa svojim najvoljenijim i najrodjenijim. A bio je, reche, doshao u rodni grad da, kratki odmor, provede u ribarenju na Neretvi i Buni.

Ponekad mi se chinilo da njegovo punachko lice, uvijek spremno da se pretvori u neku radosnu grimasu, najvishe svjedochi o njegovoj patnji i stradanju kada su ga fashisti, 1993. godine, otjerali iz njegovog stana i njegovog grada; svjedochi o cijeni koju je Shemsudin Badzhak plac'ao za svoju lichnu slobodu i slobodu svoje porodice, za to, obichno ljudsko pravo da se u svim sredinama glasno smijeshi i da bez straha i ustupaka pravi te mostarske dosjetke.

Aleksandar-Aco Janichic': Stec'ak

Aleksandar-Aco Janichic': Stec'ak

Njegova posljednja dosjetka, bijashe ujedno i posljednja Shemsudinova zhelja saopshtena u samrtnichkoj postelji:

Kada su ga, nakon silnih pogrebnih peripetija u Londonu, mrtvog, u sanduku dovezli u Mostar, njegova dobra supruga Vesna, kc'i Jasna, sin Denis, brat Ibrahim i zet Dragomir – u crnim kolima ”Komosa”, sa bezhivotnim Shemsudinovim tijelom obishli su Mostar na relaciji: Carinski most – Centar II – Avenija – Rondo – Liska ulica – Donja mahala - Brkic'ev most – Titova ulica – groblje Sutina...

Iz hladne tudjine je pisao: ogrije ga sunce kada u Londonu, kao pretplatnik, dobije ”Most” iz Mostara.

Shemsudinovo sunce sijac'e i u tmini.

Dragi Shemso, da sam znao da je nash posljednji susret bio u bolnici Juzhni logor, pozvao bih mostarske ribare, tvoje jarane, da barem, josh jednom preprichate brojne nezaboravne uspomene i dogodovshtine sa Lehinog vira, pa sa Rodochkog pijeska, Bunskih kanala, Vran-kamena, Zechjeg brchka, Marine pec'ine...

Da sam znao da nam je to posljednji susret i vidjenje, dobri druzhe, zamolio bih direktora Medicinskog centra dra Safeta Omerovic'a da zajednichki obidjemo tvoju vikendicu u Kosoru, tvoj zlatni perivoj i tvoje oporavilishte...

Da sam znao... pozvao bih sve tvoje kolege iz Londona – Mirzu, Hidzhada, Cezu Danona, Davorku, Olega, Tanju, Barzu, Pepic'e itd... da se, po povratku u dijasporu nadjete na muhabetu u kuc'i Branislava-Kule Kulasha.

Da sam znao i da nec'esh dochekati otvaranje obnovljenog, novog Starog mosta, rekao bih ti da to, uistinu, jeste ceremonija, jeste svjetski dogadjaj, jeste svechanost, ali ne i radost: to je zhalost i tuga – da je bash nasha generacija dochekala da ubice, siledzhije i palikuc'e, kakve nije zapamtila novija istorija, ne samo ubijaju Mostar i njegove ljude, nego da ubiju i velichanstveni dragulj graditeljske bashtine i duhovni amblem Mostara, Hajrudinov most; josh bih rekao da c'e nash grad nadzhivjeti sva iskushenja i opstrukcije i da poricanje ljubavi Mostara i vjere u zajednichki zhivot Mostaraca, znachi gashenje svjetla i sunca u dushi jednog grada i jednog naroda.

Na tom parchetu svijeta, parchetu mostarskom, tvoj grad je ostao i opstao i onda kada su ga bjesomuchno napadali tirani sa brda, kada su mu – 9. novembra 1993. godine – iz imena ishchupali sva slova i kada je ostalo samo ono: AR.

Da je znao za tvoju posljednju dosjetku, tvoju posljednju zhelju i vozhnju mostarskim ulicama, i ovaj bi mostopisac sjeo u ”Komosova” crna kola da te isprati do vjechnog pochivalishta i kazhe: hvala Shemsudinu Badzhaku za ljubav i dobrotu, hvala za radosne trenutke koje nam je za zhivota podario... i da ga zadnji put pozdravi s nashim tradicionalnim i popularnim:

Dragi Shemsudine – bistro!

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden