Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ushaj: Figurae naturalis, 2002. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Anto Zirdum
Koegzistencija i egzistencija

Dva su principa koegzistencije: nacionalizam i internacionalizam. U chistom obliku oni se manifestiraju ili kao ksenofobichna zatvorenost ili kao kozmopolitska otvorenost drushtva spram drugih etnichkih zajednica i drzhava. Stabilno je svako drushtvo u kojemu su ova dva potpuno oprechna principa u ravnotezhi tj. drushtvo u kojemu se oni ne iskljuchuju. Chim dodje do prenaglashene orijentacije drushtva ili vodec'e politichke snage u dotichnoj zajednici prema jednom od principa, to drushtvo postaje nestabilno, a u ekstremnim uvjetima ono ide u revoluciju/kontrarevoluciju (nasilnu promjenu vlasti) ili rat (razarajuc'u katastrofu od koje se svako drushtvo teshko oporavlja).

Iz ova dva principa razvile su se i dvije osnovne ideologije od kojih one koje prenaglashavaju nacionalno zovemo desnim a one koje prenaglashavaju multinacionalno i internacionalno nazivamo lijevim. U lepezi lijevih i desnih opcija postoji samo hipotetichki centar. Stvarno postoje stranke lijevog i stranke desnoga centra i balansiranjem oko centra one opstaju na politichkoj sceni.

Boshko Risimovic': Vjerenici, 1955.

Boshko Risimovic': Vjerenici, 1955.

Trec'a ideologija i u mononacionalnim i u multinacionalnim zajednicama (a narochito u ovim drugim) mozhe biti samo ona koja uravnotezhuje ova dva principa koegzistencije (ne iskljuchujuc'i ni jedan) i koja se umjesto koegzistencijom bavi egzistencijom – opstankom i razvitkom drushtva.

Ime takvoj ideologiji je teshko dati ali, uvjetno, ona se mozhe zvati ideologija egzistencije jer ako na jednom teritoriju u jednoj drzhavi kao shto je Bosna i Hercegovina nema egzistencije, ako ljudi zhive bijedi i svako hoc'e a tko god mozhe i odlazi iz ove drzhave, onda je irelevantno i unutarnje koegzistiranje nacionalnih skupina, a besperspektivno je i koegzistiranje s drugim narodima i zajednicama naroda u drugim drzhavama u Europi. Ideologija egzistencije mozhe se slikovito i drugachije zvati, npr. ideologija chiste vode, ideologija opstanka i sl. ali ona svoj politichki izraz i odraz nalazi u najnovijoj pojavi na politichkoj i drushtvenoj sceni u strankama i udruzhenjima koje ozbiljno preferiraju ekologiju kao neshto shto je i lokalno (chitaj nacionalno) i globalno (chitaj internacionalno) relevantno. U Europi su to stranke zelenih.

Prilichno je chudno da se u vremenu eksplozije pluralnosti nisu u Bosni i Hercegovini pojavile stranke koje na prvo mjesto stavljaju egzistenciju a na drugo koegzistenciju, tj. stranke koje bi u svome nazivu istaknule ekoloshku orijentaciju. Istini za volju na lokalnoj razini postoje dvije stranke zelenih: Stranka zelenih Zenice i Stranka zelenih Banjaluke. Na proshlim lokalnim izborima zeleni Zenice ushli su u skupshtinu opc'ine, a zeleni Banjaluke nisu uspjeli osvojiti ni jedno mjesto u lokalnom parlamentu. I to je sve do sada.

Buduc'i su se na politichkoj pozornici u Bosni i Hercegovini pocheli pojavljivati integracijski vjetrovi medju manjim strankama te unutarnja reorganizacija istih, pospremanje i rashchishc'avanje sa starim liderima, za ochekivati je da se pojavi nova stranka (spajanjem vishe manjih) koja nec'e pledirati da zauzme centar vec' da balansirajuc'i u centru uravnotezhi politichku scenu i uvede principijelnost i povjerenje u politichki zhivot ove zemlje. Morala bi to biti vishenacionalna stranka stvarne bosanskohercegovachke multietnichnosti koja podrazumijeva djelovanje na cijelom teritoriju ove drzhave i strukturu chlanstva priblizhnu nacionalnoj strukturi stanovnishtva.

To bi se po prognozama ozbiljnih analitichara trebalo dogoditi, a kada c'e to biti, to se ni najbolji prognostichari ne usudjuju predvidjati.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Josip Ushaj: Plameno oko, 2003. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden