Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Prof. dr. Ismet Dizdarevic'
Izlozhba reminiscencija Salke M. Peze

Izrastanje umilnih zvukova iz tishina utkanih u spoju vode i kamena

Nadahnuta ostvarenja nadarenog likovnog umjetnika Salke Peze govore jezikom neobichnosti u obichnom, jezikom vjechne ljepote u stalno prisutnoj igri smaragdne rijeke i njene izbrazdane stijenovite obale, jezikom zvuka koji izranja iz prostranih tishina usadjenih u, likovno osmishljenim, otkinutim prostorima. Senzibilno oblikovanje hladnoc'e u plahovitoj uzhurbanosti zelene ljepotice Neretve i njenog presvlachenja u pjenushavu bjelinu u trenucima preskakanja pec'ina budi, u nashoj intimnoj nutrini, blagi osjec'aj spokoja, nadchulnog smiraja i zhudnje za meditativnim poniranjem. Iz nasluc'ivanja ili otkrivanja nevidljivih poruka u umjetnichkim ostvarenjima akademskog slikara Salke Peze, utkanih u platnima koja percipiramo, spoznajemo puteve njegovog dugog traganja i nalazhenja smisaonosti u pojavama koje, senzorno primamo nesmisaonim, ali ih u dubokim slojevima nesvjesnog dozhivljavamo moguc'im.

U fluidnom susretanju nashih unutrashnjih dozhivljaja i likovnog govora prezentiranih ostvarenja Salke Peze osjec'amo kako nas umjetnik, iz tokova zorne uhodanosti, uvodi u svijet zvuka boje i zvuka tishine, omoguc'ava i da chujemo govor kamena i njegovih izvajanih kosina i da dublje shvatimo nashu prolaznost u vjechitom zhivljenju plahovite Neretve. U dubine nasheg intimnog svijeta naziremo i osjec'amo kako prisutnost metafizichke tishine pojachava hladna, zelena i, nekad, plahovita bjeline Neretva. ”Robinja Neretva”, kako je u uzvishenom stihu nazva poeta Aleksa Shantic', ne ostaje samo u svom toku vec', u skladu sa svojim odsjajem i refleksijom na brdu, unosi u prostor i atmosferu neobichni smiraj, duhovnu otvorenost i odanost svemu shto je u hodu, ritmu i odrazu Neretve utkano. Slike Salke Peze jesu umjetnichki dozhivljen izgled i tok Neretve kao i titraji njenih kamenih usjeklina, ali one nisu samo to. One su i govor prostranijeg i tananijeg duhovnog naziranja ritma bila svakog kamena, uzhurbanog shuma voda, plavetnila nebeskog svoda, one su izatkani izdanci neobichnih drazhi Hercegovine.

Salko M. Pezo: Ilustracija

Salko M. Pezo: Ilustracija

Shta je pokrenulo vrsnog likovnog stvaraoca da na ovakav, osebujan nachin iskazhe ono shto, do ovog trenutka, nije likovnim jezikom iskazano? Shta ga je nosilo u danima stvaranja, u chasovima zagledanosti u proticanja i koloritna presvlachenja Neretve, shta ga je chinilo spokojnim u trenucima traganja za otkrivanjem onoga shto stoji iza vidljivog izgleda Neretve i njenog susretanja sa kamenjem? Ochito je da je intuitivno nazirao stvaralachke podsticaje koji izviru iz metafizichkih stanja likovnih elemenata. Ochito je i da posmatranje visokih sedimentnih brda kako i njihovom prirodnom redu i izvajanom slozhaju tako i u njihovom sjedinjavanju sa plahovitom, zeleno smaragdnom ljepoticom Neretvom donosi osjec'anja spokoja u unutrashnjem, duhovnom pulsiranju. Uvidjanjem smisla od iskona spajanih tananih niti rijeke i kamena je prac'eno osobnim dozhivljajem skladnosti ritma i nepatvorne prisnosti atmosfere. Nadahnutim prenosom spoznaja, naziranja i nagovjeshtaja o onome shto je dozhivio u komunikaciji sa Neretvom i njenim refleksijama, Salko Pezo je svojim ostvarenjima otkrio ne samo likovnu vrijednost ochitog vec' i onoga shto postoji iza ochitog. U dubljem emotivnom i misaonom dozhivljavanju skladnih likovnih formi i kompozicija metafizichkih likovnih elemenata, stvaralachki utkanih u platnima Salke Peze, moguc'e je, u njima, osjetiti i hromatski uspon boja, zvuka, ritma i neobichne atmosfere i to od dna do beskraja, od Neretve do neba.

Sve izrecheno i ono shto nije moguc'e izrec'i (vec' samo nazrijeti) o vrijednosti umjetnichkih ostvarenja Salke Peze jasno govori o originalnosti njegovog likovnog izraza, o njegovom izlazhenju iz uobichajenih, ”zdravorazumskih” okvira o, ustvari, njegovom istanchanom osjec'anju za likovnim otkrivanjem sklada u pojavno neskladnom, neobichnog u obichnom, vjechitog u prolaznom, prostranog u prostorno omedjenom, dinamichnog u nepokretnom, u... Tachke nema, jer slike Salke Peze ne govore o kraju, vec' o beskraju, ne govore o konachnosti likovnog jezika, vec' o trajnosti trazhenja i iznalazhenja novog, ne pokazuju prelamanje svijeta oko nas samo u svjesnim, vec' i u nesvjesnim slojevima dushevnog zhivota chovjeka.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden