Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Janković: Akt [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ožujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Mir i barut

Došlo se u tjesnac. U ćorsokak u kome je zagušljivo i smradno. Mostopiscu dođe – da se odrekne samog sebe. Nema drugog izbora. Pristaje da živi u nekoj drugoj odori. Na nekom drugom mjestu. Možda na vrhovima Prenja na kojima nebo spava. Ili u nekom napuštenom rudokopu gdje vlada totalni mrak. Gdje ne dopiru glasovi, ni pjev ptica ni lavež pasa. Niti zavijanje automobilskih sirena.

Odluka je smiješna i žalosna ali – kako za koga! Svijet će odahnuti bez ovog zapisivača koji će se vratiti sebi – tek – kada svi upadnu u tjesnac.

Kuća. Njegova je kuća mišja rupa. Bez puteva i puteljaka koji vode na sve strane svijeta. Ona je usamljena. Pusta i ukleta. Ali je puna emocija. Kao hrčak, u tu je kuću dovlačio namirnice koje danas neće niko da pogleda. Donosio knjige raritete koje ama baš niko ne čita. U to zazidano skladište i spremište stala je sva njegova mudrost i zabluda – da je neće pirati otkriti i razvaliti dirigovanim projektilima... U toj kući je čuvao i svoju najdražu pjesmu računajući da je obznani tek kada se razmaknu natmurena brda i oblaci slutnje otplove u daljinu.

Od kuće i pjesme ostade samo ruina do koje ne može ni u snu doprijeti.

Ibrahim Novalić: Iz ciklusa ”Moj put”

Ibrahim Novalić: Iz ciklusa ”Moj put”

U svome carstvu. Dotični mostopisac, barem u mašti, često odlazi u predjele nenastanjene. U carstvo trava, ptica i insekata. Dotiče ih rukom i pogledom. Razgovara s njima. Dodvorava im se. Njima se povjerava. Od tog dodira i od tog čuvstva biva srećan. Osjeća sebe kao nerazdvojnu česticu svekolike prirode... Kada tamo kreće, bližnji ga sažalijevaju – da će se posve otuđiti, da će tamo podivljati. I živ se zakopati.

Možda i hoće. Sve u svoje vrijeme.

Zemlja. Njegova zemlja bijaše nekada košnica. Puna meda i sokova proljeća. Građena od tvrdog materijala. Tesana od drveta vjekovita. U njoj se s prvim mrakom išlo na počinak. A na posao u cik zore.

Bijaše to pčelinjak o kome se pričalo nadaleko. Kao o uzornoj zajednici u kojoj vladaju red i sloga. Život bijaše tako organizovan i podešen – da se nije znalo kada je neimaština, a kada izobilje. Niko nikome nije naređivao, niti se petljao u tuđe stvari. Svima jednako nagrađivan trud i strogo kažnjavan neposluh.

Ali, jednog hudog ljeta, kada cvjeta pčelinja ljubica i kada se pčele množe i roje, u njihovo društvo neko, krišom, ubaci osinjak. Već sutradan poče se urušavati njihova zajednička kuća – košnica. Ostade rastočena i napuštena. Bez meda i sokova proljeća. A u izobilju trava, drveća i cvijeća.

Nakon dugo, dugo godina i decenija dođe i

Dan Pomirenja. Treba ustati na noge da se obznani taj svečani trenutak. Dan što bijaše miljama daleko. Kao sunce žarko i dugovijeko. Treba bukačima začepiti usta. Da se ne ponovi zlo i naopako. Izvesti djecu u park, na cvjetnu aleju da, tako, zaobiđu tu ljudsku nakazu. Treba umoliti Gospodara svjetova da ukori neposlušnu pastvu koja se otima u raljama hrđe. Pravi oluju i svetogrđe. I još puno toga treba. Jer, dan pomirenja nije svaki dan. Zbrisati granice i umiti grobove. Pred bogove pasti ničice. Onda: pospremiti stan i avliju. Napojiti stoku i mal.

Pomirenje nije u snu što je i na javi. Lahko može da se pobrka i strmoglavi.

Mir i barut. Ratne sjekire još uvijek nisu zakopane. Mir vlada samo u mirovnim ugovorima. Obnovljene zgrade drhte kao u zemljotresu. Srce lupa kao doboš u ritmu kiše. Na vrijeme dolazi noć – kao skladište za čuvanje ostataka ljubavi. A jutro vazda malo kasni. Puno buke i praznih obećanja... U isto vrijeme tuđi supersonični galebovi paraju nebo nad gradovima i selima. Čovjek – povratnik nemoćan da bilo šta čini. Upisan davno u crnu kutiju. On, čovjek je zborio što je trebalo da prećuti. Prećutao što je trebalo da kaže.

Sad se kaje, ali kasno. Još se puši barut minulih bitaka.

Djelidba. Sve što su njegovi imali, bratski su podijelili. Potom se krmski skrvili oko tla pod nogama. Hoće i vazduh da dijele. Kako će, zaboga, disati... Sve staviše na bubanj. Davne pretke i imetke. Kućne toprake i kućišta. Namještaj, krpe i zakrpe. Pa dođoše horni kupci: tovare zemlju, drvo, vodu i zrak...

Još se krčmi djedovina. Stečevina još se čerupa. Treba sve omeđiti. Nišanima obzidati. Molitve u svijet razaslati i kraste na ranama...

Griješna braća ne posustaju. Uz njih, sav je ubogi rod. Nove planove kuju i amenuju. Djelidba im u krv ušla. Zavukla se pod kožu. Tu je njeno leglo.

A siroti mostopisac nema šta da dijeli. On bi svima – ljubav da udijeli. Ali – avaj!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Vilko Šeferov: Stari most [Povećaj] Lazar Drljača: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-01

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden