Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 200 (111 - nova serija)

Godina XXXI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Toni Pehar
Hram umjetnosti, kulture i prirode

U prekrasnom ambijentu ljetnikovca Radobolja i ove 2006. godine okupila se po drugi put grupa od 13 istaknutih svjetskih kipara u petnaestodnevnu kiparsku koloniju ”Radobolja 006”. Ljetnikovac kroz koji protjeche kristalno chista i ledena rijeka Radobolja. Izgradjen je nekih 2-3 km od Mostara u naselju Ilic'i. Rjechica koju Mostarci piju stoljec'ima data je ime i ljetnikovcu i kolonijama i svim kulturnim dogadjajima i sadrzhajima koji se u njemu organiziraju i odrzhavaju.

Kiparska kolonija ”Radobolja 006”

Kiparska kolonija ”Radobolja 006”

Od svog izvora do ushc'a u Neretvu Radobolja prodje kroz Ilic'e, Bare, Pijesak, Podhum, Stari grad, prodje put od svega 4,5 km a udijeli toliko zhivotne svjezhine, tolike okrijepi i nadahne, utoli toliko zhedji po ispucalim vinogradima i bashchama, samelje toliko pshenice, ozimice, kukuruza, opere sve c'enare, tepihe, c'ilime, rute i sardzhade da je duga stotine kilometara stid je ne bi bilo. Prolazec'i kroz ljetnikovac, svoga imenjaka, ohladi pivu i zhilavku i sok od shipka i uzavrelu krv i usijanu glavu koja misli da neshto ljepshe na svijetu mozhe postojati. Najbolje to c'ute umjetnici kojih je kroz ovaj ljetnikovac, samo za godinu dana, proshlo preko dvije stotine, ali c'uti i preko 10,000 posjetitelja, gostiju, prolaznika, prijatelja i dobronamjernika koji su u ovoj jednoj godini postojanja ljetnikovca ”Radobolja” jednom ili vishe puta udisali njegovu ljepotu, uzhivali njegovo gostoprimstvo, veselili njegove radosti. Ljetnikovac vec' nosi sobom paradigmu bogatog kulturnog sredishta, umjetnichkog mecene, opushtajuc'eg i zabavnog ambijenta s izobiljem hercegovachkih gurmanluka zalivenih vrhunskim domac'im i svjetskim vinima.

Edgaro Junko (Argentina)

Edgaro Junko (Argentina):
Bez naziva

Nakamura Kei (Japan)

Nakamura Kei (Japan):
Dijalog

Ljetnikovac Radobolja vec' ima svoje umjetnike, abonente, koji najnadahnutije, najkreativnije, najlucidnije trenutke dozhive upravo ovdje, pa se stoga u ljetnikovcu i okupljaju u kiparskim i slikarskim kolonijama, u knjizhevnim radionicama, na promocijama, izlozhbama, predstavama i prezentacijama. Prva kiparska kolonija ”Radobolja 005” nosila je sobom temu: Chovjek, voda – kamen, i u ljetnikovcu ostavila 11 skulptura, a ova ”Radobolja 006” je na temu Ekologija i ostavit c'e 14 novih kiparskih djela koja c'e josh vishe dodati ljepoti ove ljepote. Ove godine u koloniju su doshli kipari iz cijelog svijeta. Njih trinaest predvodi umjetnichki voditelj kolonije Shime Vidulin a uz njega su, iz Hrvatske, tu josh i Janko Moshnja i Eros Chakic'. Iz Srbije je doshao Goran Chpajak, iz Koreje Lee Bon Gyu, iz Japana Nakamura Kei, iz Argentine Edgardo Junko, iz Meksika Carlos Monge, iz Italije Villi Bossi, a domac'u BiH kiparsku postavu chine Stjepo Gavric' iz Sarajeva i iz Mostara Zheljko i Toni Maric', te Miro Pishtalo. Ovim neimarima u kamenu pridruzhio se i kipar Ferdo Kovach iz Mostara koji se odluchio za mekshi materijal. Njegova drvena skulptura resit c'e neki od interijera ljetnikovca. Velike kamene blokove istarskog vapnenca koloniji je poklonio ”Kamen Pasin” iz Istre. Ovogodishnja kiparska kolonija ”Radobolja 006” trajala je od 29.5. – 10.6.2006. god. Dokaz da je bila nadahnuta i plodonosna su skulpture koje ostaju u nashem ljetnikovcu na radost i uzhivanje svima koji ovdje svrate. Daj nam Bozhe dochekati kiparsku koloniju ”Radobolja 007” i josh mnoge, mnoge druge iza nje.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-12-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden