Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 192 (103 - нова серија)

Година XXX новембар/студени 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Пилула за умирење (2)

Након Слова у прошлом броју „Моста“ (102) јавили су се бројни мостољупци из земље и свијета. Хвале, честитају! Овај би записивач више волио да указују на недореченост слова, да критикују – зато им подастире Пилулу за умирење (2).

Овдје је све могуће. Да те данас грле и стежу руку, а сјутра псују мајку и прамајку.

Да на утакмици репрезентација БиХ и СЦГ, лањске године, стадион Кошево скандира: убијте Србине, убијте Србине!...

И да, недавно, на утакмици истих репрезентација у Београду чујеш химну „Хеј Словени“! (коју су неки Мостарци остојећи одслушали) и која нас је подсјетила на некадашњу земљу у којој сви (признали, или не) бијасмо сретни и поносни – да би убрзо затим домаћа четничија, у стилу равногорских кокардаша и кољача кренула у обрачун с навијачима из Босне и Херцеговине. Ударали их свим и свачим. Да су имали, они би гађали калашњиковим и „осамдесеткама“: У белом граду, све је могуће.

У атмосфери пакла на Маракани коју је занемарио грчки судија, да смо зијанили и са 0:8, не бисмо се чудили. Када момци Блажа Слишковића и Сергеја Барбареза нису напустили терен, то су могли да учине играчи СЦГ, што би било фер и спортски.

Послије ове текме, у овом мостописцу нешто рови, преврће му утробу и не да му мира.

Таман као послије урагана у 12 америчких држава и страхотних земљотреса у Пакистану, као и послије свакодневних експлозија и смакнућа у Ираку, Афганистану…

Крик туге и гадости одјекује космосом.

Наказе без лица дефилују тв. екранима, улицама и градовима.

Шизофреничне сподобе управљају куглом земаљском. Срце свијета је набијено на колац. Свијет копа себи гроб. Хомо Сапиенс није човјек.

Господе, помилуј!

Изгубљена могућност разумијевања и толеранције међу људима и народима.

Крогиус Бенедито: Фашизам у Шпанији, платно, комбинована

Крогиус Бенедито: Фашизам у Шпанији, платно, комбинована
(са изложбе Сребреник отворени град умјетности)

И на нашој су политичкој сцени истјеривачи разума и љубави. С њима ћемо изгубити идентитет и поријекло. И земљу, попљувану, згажену и унижену. Ове се слутње множе кад год на тв. екранима видимо снимке о трагедији Сребренице, или инсерте из Габеле – пред скоро суђење заповједнику тамошњег усташког концентрационог логора Боки Превишићу.

Боже, шта су људи радили – људима!

А шта су људи! Гомиле разузданих створова. Користољубиви, безосјећајни, гњили стрвинари. Кад нормалан човјек гледа овакве сцене, чини се да су гмизавци племенитији од људи, да су птице приврженије и одговорније, а домаће животиње осјећајније и умиљатије.

Зато, поштовани господине друже читаоче, не чуди се што и ваш извјештач отупјелих чула, данас, осјећа празнину и горчину, немоћ и нијемост. Он као да више и нема емоција, као да не воли, као да у грудима, умјесто срца, има камен. Расточило га вријеме и ове, послијератне године које дере у борби да преживи ваш и његов „Мост“.

И јутрос су га дочекали мокре улице и оловно небо које иза својих леђа крије неке помахнитале вјетрове долазеће зиме. Можда је то неко ново искушење живота, или само варка!

Свеједно, руке су спремне да путове крше, да препреке руше.

Зато и ти врли читаоче, посебно читаоче у дијаспори – не дај се! У свој избјеглички живот, унеси бар мрву оптимизма.

Он нам је потребан као хљеб и вода, као зрак и свјетлост.

Теби – како јављаш – тамо туђе јутро свањива, међу туђим фасадама очи отвараш… онда низ туђе авеније и магистрале идеш на посао гдје и сунце није топло као наше, мостарско, и гдје у харфи јесени вјетар концентрира неке давне, драге мелодије.

Зато: воли и љуби, никог не мрзи – и када ти до пјесме није, научи срце да пјева, „кад мислиш да све се руши, знат ћеш, срећа се крије само у твојој души“.

И јави се. Нама су у Мостару драга ваша писма – посебно она гдје из сваког ретка избија нека стара сјета / рука која пише заборавила гдје је тачка, гдје запета / и гдје су реченице обичне, али растегнуте колико је од изласка сунца до краја дана / дуље су од миље, дубље од океана.

Ми смо раја из Мостара…

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-01-04

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска